Свързани новини

16.05.2012 15:02

Убиха ни природата и изнесоха злато за $8,8 млрд. от България

Видян 3141 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Само златото, което ще изнесе от България канадската компания Дънди за срока на концесиите си в България е на стойност 8,8 милиарда долара по мои сметки на базата на процента съдържание на този метал в рудите”, алармира в предаването Дискусионно студио на Велизар Енчев по СКАТ проф. Вълко Гергелчев.
Заеднсо с други светила в геологията маститият учен от години се опитва да обясни на българските управници, че едновременно жертваме своята природа и губим стотици милиони, даже милиарди. Никой обаче не иска да чуе вопъла на групата от 27-те най-авторитетни специалисти. „Вероятно са намесени пари”, основателно предполага професорът. Според него никак не еслучайно, че с идването на демокрацията ни наложиха унищожаване на рудодобива.
„При получаването на злато, се извличат и много други ценни метали. Науката нарича тези руди поликомпонентни. На първо място бих поставил урана, тъй като България е една от единствените държави в света, където има находища на този изключително важен и скъп елемент. Наред с това се отделят също и мед, и сребро”, обяснява ученият.
Той сигнализира още за подготвяното ново плячкосване на българската природа от Дънди. След като превзе Челопеч и ще направи на нищо Родопите при Крумовград, сега канадският гигант се насочва към ждрелото на река Ерма в Трънско. Там ще има и обогатителна фабрика. Зрители на СКАТ веднага съобщиха по телефона, че това би било незаконно по простата причина, че Трънският Балкан е защитена зона по Натура 2000.
Гергелчев разказа, че заради подобни престъпления Зелени Балкани са сезирали главния прокурор, но движение по преписката няма. Той напомни, че Дънди е доведен в България от покойния Александър Божков – вицето на Костов, като за находището в Челопеч са поискани мизерните 5 милиона лева такса. След това България приира от концесионера нищожна такса в размер на няколко процента. Сами нарушаваме Конституцията и законите си, които по принцип забраняват износа на злато и други богатства от недрата на българската земя.
От Дънди сме видели само едно добро дело. С посредничеството на премиера Борисов канадците спонсорират турнирите за Световната купа по художествена гимнастика в София. Иначе те се ползват с протекциите на кръга Капитал, под чието крило се роди и ПП Зелените. Не се е чуло те да са въстанали против очевидното посегателство върху родната природа от страна на канадците. Даже медиите от същата група обясняваха неотдавна, че златодобивът, видите ли, даже можело да се каже, че бил и полезен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева