Свързани новини

10.05.2012 14:17

Външно пратило нота срещу скандалния игумен от Руската църква

Видян 2965 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на външните работи е предприело мерки за благоприятно разрешаване на конфликта  сред енориашите в руската църква Св. Николай Чудотворец в София, предизвикани от скандалното поведение на руския игумен Филип Василцев, информира МВнР. Тези дни министърът на външните работи Николай Младенов е отговорил на писмено зададен въпрос от народния представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев. Отговорът на министъра е публикуван на сайта на външно министерство:



Във връзка с появилите с в публичното пространство факти за груби нарушения на българското законодателство от страна на настоятеля на руското Подворие в София отец Филип Василцев, по мое указание на  17 април зам.-министърът на външните работи Иван Найденов покани на разговор посланика на Русия Юрий Исаков. На руския посланик беше връчена нота с искане за проверка на изнесените данни за нарушения от страна на руския свещеник и за предприемане на необходимите действия на руската страна. Руската църква е храм с изключителна ценност за гражданите на София. В продължение на десетилетия църквата Свети Николай Мириликийски и руското православно подворие са център на искрен и активен духовен живот, благодарение на действията на всички досегашни ръководители на подворието, руски свещеници и техните български братя. В този смисъл действията на сегашния ръководител на подворието будят недоумение и предизвикват безпокойство и пораждат обосновани съмнения за нарушения на българското законодателство. Искам да Ви уверя, че МВнР ще предприеме всички необходими мерки с цел да бъде защитен обществения интерес и правата на българските граждани.


 


Нотата е била връчена на руския посланик 10 дни преди посещението в България на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил. Явно действията на скандалния игумен са накарали патриархът в достатъчно категорична форма да заяви на 28 април в храма, че Руската църква Свети Николай Чудотворец в София сега и занапред ще остане място за молитви и срещи за хора от различни етноси. От друга страна игуменът не беше отзован, което показва непоколебимост позицията на руската страна. Енориаши споделят, че преместеният български свещенослужител отец Николай Нешков е върнат в храма след като преди това бе пратен в отдалечения Св. Пантелеймон, а след посещението на руския патриарх Кирил поведението на Филип Василцев и неговия помощник йеромонах Зотик донякъде се е нормализирало и вече не се опитват открито да пречат на духовния живот в храма. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи