Свързани новини

09.05.2012 17:13

Топмарки кисело мляко не отговарят на стандартите

Видян 4660 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много се говори напоследък против мерките на Министерството на земеделието за въвеждане на правила в млекарския бранш. 19’ отдавна пише по тази тема, която е важна за живота и здравето на всеки българин. Истински взрив в интеренет предизвика публикацията ни, посветена на темаата с недостига на мазнини в Бор-Чвор. Този път няма да се позоваваме само на източници от Българската агенция по храните, а на конкретни данни от изследване на уважаваната организация Активни потребители, пубикувани от нея. Те се отнасят за спазването от страна на топмарките на пазара на въведения през 2010 г. държавен стандарт.
Започваме с Бор-чвор, понеже са ни слабост. Без да имаме вина, товамляко има по-малко от необходимото количество от бг бацила, който прави продукта истински. Не стига количеството на бацила и при марките Чех, Табу, Маркели, Сердика, Герма.
Изследването на Активни потребители става още по-интересно в графата масленост. Излиза, че млякото при почти никоя от 16-те топмарки не отговаря на записаното от самата нея на етикета. При Бор-чвор пише 3,6, а реално е 3,3, което потвърждава нашата публикация отпреди няколко седмици. Дори при считаната за еталон Верея, при Пършевица, при перетендиращото за натурално Ел Би, при Мегле имаме разминавания.
Съдържанието на млечен белтък е единствената категория, по която всички влизат в стандарта. Почти сто процента от топмарките покриват и изискванията на държавата и потребителите за киселинност.
Така се оформя и крайното класиране. С 44,4 точки лидер на пазара е Домлян.  Сред тези, които покриват оценка 5 и нагоре са още Мегле, Пършевица, Елена, Родопея, Сердика.
Под стандартното ниво на сензорната оценка с максимален брой точки 48 остават немалко от известните брандове. Бор-чвор например остава със скромните 34 от 48 точки. С най-малък сбор от 31 пункта е Хармоника, което обаче е лидер по наличие на бг бацила на киселото мляко в него и затова оправдава етикета си „био”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв