Свързани новини

07.05.2012 11:18

Чудовищно крадене на пари във фонд Научни изследвания

Видян 2058 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сериозни финансови нарушения във Фонд "Научни изследвания" е установила проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), заяви днес финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол. Тя бе потвърдена пред Сашо Диков в предаването му по Канал 3 от бившия шеф на институцията, който заговори за течове на невероятната стойност от 30 милиона лева. Според ексначалника подпис под документи е слагал плачещият отдавна за оставка министър на образованието, науката и културата Сергей Игнатов. Според бившия му подчинен обаче, той щял да се оправдае с онова, което му били поднесли служители. През 2009 г. са планирани 56 млн. лв., но фондът е сключил договори на стойност 138 млн. лв., или три пъти повече от бюджета си, даде примери Дянков. Нарушения са констатирани и по законосъобразността на оценяването и класирането на проектите. Изпълнителният съвет на фонда е одобрил изпълняването на 30 проекта, получили по-ниска оценка спрямо определения праг, при наличие на други проекти, получили по-висока оценка. Тоест някои лоши проекти са надскочили други, по-добри, обобщи Дянков. Според проверката три от одобрените проекти на обща стойност около 6 млн лв. пък изобщо не са участвали в конкурс. Изхарчените по тях около 4,1 млн. лв. да бъдат върнати в републиканския бюджет, е предписала АДФИ. През 2008-2009 г. фондът не е провел процедури за обществени поръчки за извършване на оценка от чуждестранни рецензенти на постъпилите проекти. Въпреки това са изплатени 105 хил. лв. за рецензии през 2008 г. и около половин милион лева -през 2009 г. За нарушенията са съставени около 30 акта, голяма част от които вече са в прокуратурата, посочи Дянков. Депутатът проф.Станислав Станилов от Атака, който постави на вицепремиера този въпрос, заяви, че във фонд "Научни изследвания" е имало "чудовищно крадене на пари" от държавния бюджет и че това би трябвало да се предотврати занапред, като с виновните се заеме прокуратурата. Радетел съм на програмното бюджетиране, защото именно с него може да се развива науката в полза на обществото, но явно процедурите във фонда не са добри, коментира Дянков. По думите му парите за фонд "Научни изследвания" в някои години са надвишавали два пъти цялата субсидия за БАН, а в същото време законът е бил нарушаван "по елементарни начини". Според Дянков има спешна нужда от промени в процедурите, по които се одобряват проектите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Превърнете активността си в предприемчивост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Превърнете активността си в предприемчивост,