Свързани новини

18.04.2012 18:19

Европейската банка спира Дянков

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Решението на правителството да вложи пари от Сребърния фонд за пенсии в държавни ценни книжа е смятано от всички за спорно. Със становище излезе и Европейската централна банка (ЕЦБ).
По мнение на банката подобни действия биха довели до изкривяване на пазара, нарушаване на конкуренцията и непряка дискриминация. Това пък от своя страна е в противоречие на договора ни за присъединяване към ЕС.
Акцентира се, на основната цел на фонда, а именно да гарантира устойчивост на пенсионната система. По закон средствата от Сребърния фонд са самостоятелна част от държавния бюджет, а прехвърлянето им към общественото осигуряване не може да стане преди 2018 година, припомня ЕЦБ.
Промените, приети от кабинета на ГЕРБ, предвиждат от тази година 30% от средствата да се влагат в държавни ценни книжа, като средствата се увеличават всяка година до 2016 г. с по 10%, достигайки 70 на сто.
ЕЦБ смята, че с изваждането на парите от Сребърния фонд от фискалния резерв се поставя на изпитание финансовата стабилност на държавата. Становището на ЕЦБ, публикувано на сайта й, е изготвено на 13 април в отговор на запитване на МФ от 12 март.
Сред другите критики е и предвидената възможност в проектозакона всички решения по отношение на Сребърния фонд да се вземат изцяло от управителния му съвет, включително и по отношение на депозитните сметки в БНБ. Тази разпоредба, според ЕЦБ, дава двусмислено тълкуване по отношение на независимостта на БНБ и трябва да бъде премахната.
Председателят на БСП Сергей Станишев също засегна темата за Сребърния фонд. „От месеци предупреждаваме, че намеренията за фактическо харчене на парите от Сребърния фонд са безкрайно вредни. Защо трябва да го чуем от Европейската централна банка, за да разберем нещо, което е видимо“, коментира той. „Фондът е създаден за стабилност на пенсионната система, а не за бързо набиране на печалба”, настоя лидерът на БСП. „Парите свършиха, похарчиха преобладаващата част на фискалния резерв, който им оставиха и сега търсят как да запушват дупки в бюджета заради ниската събираемост и заради други техни безобразия”, отбеляза Станишев. Той прогнозира, че ще има негативни последици, ако правителството не се съобрази с позициите на ЕЦБ и на БНБ. Според лидера на БСП ще има отражение върху кредитния рейтинг на страната. „Налице е безотговорно правителство, което мисли ден за ден. Не мисли за последиците от своите действия, а гледат само как да запушват дупките”, каза младият председател на Столетницата.
Банкери се опасяват, че, ако правителството не посегне на Сребърния фонд, няма да му остане голям избор, освен да използва Фонда за гарантиране на влоговете, в който има над 1,5 милиарда лева.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата