Свързани новини

16.04.2012 15:45

Днес е Ден на конституцията и празник на българските юристи

Видян 1858 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Денят на конституцията и празникът на българските юристи се отбелязват днес. Датата е определена по инициатива на Съюза на юристите в България. Денят е обявен с Решение 56/12 март 1991 г. За професионален празник на българските юристи и съдебните служители е обявен с Решение 56/12 март 1991 г. и Решение 879/16 декември 2010 г. на Министерски съвет. До 1991 г. денят се отбелязва на 4 декември като Ден на Конституцията и на юриста, съгласно Решение 38 на Бюрото на Министерския съвет от 1979 г. Президентът Росен Плевнелиев поздрави юридическата общност в България по повод празника с официално писмо:


„С Търновската конституция нашите предци заложиха значими и днес принципи, гарантиращи правата и свободите на индивида - неприкосновеността на личността и собствеността, свободата на печата, управление според законите", заявява държавният глава.


Според президента предизвикателствата, пред които е била изправена младата българска държава след Освобождението, са предизвикателства пред всяко демократично общество и днес, а именно създаването и прилагането на модерно законодателство, защитаващо интересите на гражданите във всички сфери на социалния, политическия, икономическия и културния живот на България, изграждането на работещи институции и компетентни служители.


"Качеството на правното образование, нормотворчеството и правоприлагането са предпоставки за правова държава и просперираща икономика в съвременния свят", отбелязва още Росен Плевнелиев.


„Стремежът да сме част от модерна Европа е приоритет и днес, а юридическата общност допринася за изграждането на държавността у нас. Всички вие сътворявайки нормите, прилагайки или пазейки правото, ежедневно работите за върховенство на закона, за защита на правата и свободите на гражданите. Вие спомагате за утвърждаване на страната ни като демократична държава",  се казва още в писмото на държавния глава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за