Свързани новини

01.04.2012 17:47

Овчаров: През 2027 може да пуснем 7-ми реактор в Козлодуй

Видян 1499 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Седми реактор в АЕЦ Козлодуй може да работи след 15 години. Това категорично мнение бе изказано от най-известния енергиен специалист у нас и двукратен министър в този сектор Румен Овчаров. Той заяви, че преди 2027 г. трябва да минат четири кръга процедури, да се подготви площадка в Козлодуй и да се монтира реактора. Овчаров изчисли срока пред НБТ. Досега бяха дадени две прогнози кога най-рано може да заработи реакторът, който е почти готов, но ще го местим от Белене. Премиерът спомена за 5-6 години, а министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев говори за 10-12.


Проблемът с 2027 г. е, че тогава може да не работят 5-и и 6-и реактор на Козлодуй, ако Европейската комисия ни откаже да удължим експлоатацията им. При това положение цените на тока за хората ще литнат в небето.


Освен това според него губим поне 5000 - 6000 преки работни места и поне още толкова в дейностите около централата, пресметна лидерът на БСП в София. И каза още веднъж, че наши пари – на българските данъкоплатци, нямаше да бъдат влагани в АЕЦ Белене. Той обори и тезата, че нямало сметка за проекта. И назова точното числоу записано в документите с руснаците по времето, когато  бил министър – 3,997 млрд. евро за 2000 мегавата. Овчаров сравни сумата с предстояща АЕЦ със същата мощност в САЩ, която излиза 15 милиарда долара, което прави около 12 милиарда евро. Финландците и турците строят руски централи в момента като и те дават повече, отколкото щеше да струва Втора атомна у нас.


Овчаров разкри и причината за отрязването на проекта Белене. Той я свърза с посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън преди месец. Истината е, че министър Дянков даде да се разбере, че оповестеното преди 5 дни решение на кабинета е било взето точно тогава.


Депутатът от БСП изясни, че американците имат зъб за Белене, понеже имали проект за нея, но той се оказал по-лош и по-скъп от руския. “Ако не бяхме изгубили 3 години, сега щяхме да бъдем пред пускане на централата”, категоричен е Овчаров. Той изясни още, че атомната енергетика е единствената, която не гори кислород, не изхвърля въглероден диоксид и сяра, за разлика от другите електроецнетрали. Той даде да се разбере защо Иван Костов беше лобист №1 срещу Белене. “Да каже кой държи 12% от офшорката зад проекта с ТЕЦ-овете на AES”, призова червеният експерт.


Той припомни, че енергията от тях е пъти по-скъпа от тази на АЕЦ и сме започнали да я плащаме преди централите да са заработили и ще продължим още 15 години на скандално високи цени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева