Свързани новини

28.03.2012 17:12

Харчим 10 пъти повече с кола, отколкото с градски транспорт

Видян 2139 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Информационна кампания, която ще посочи предимствата на придвижването с градски транспорт вместо с личен автомобил, стартират Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и Столичната община.
Едно пътуване с градския транспорт в София излиза 50 стотинки, сочат изчисления на ЦГМ. В същото време пътуването за ден с автомобил струва 19,4 лева. В тази стойност са калкулирани цената на среден клас автомобил, разсрочен за 10 години (без начисляване на лихви), гориво за пробег 30 км за деня, годишна амортизация, разходи по смяна на гуми, годишен данък и минимална цена за паркиране.
Цената от 50 стотинки за едно пътуване с градски транспорт в София е формирана при 100 пътувания на месец и закупуване на едномесечна карта за всички линии на цена от 50 лева. С този абонаментен план хората могат да спестяват 50% от цената на билета за еднократно пътуване, изчисляват от ЦГМ. За различните нужди на пътниците съществуват и различни алтернативни абонаментни планове, които могат да бъдат проверени на сайта на ЦГМ www.sofiatraffic.bg.
След месец влизат в сила и няколко нови пакетни абонаментни планове, единият от които е т.нар. Семеен пакет. Той е подходящ за семейства с едно или повече деца. Този пакет дава възможност на родителя да спести 10 лева или 50 % от цената на ученическата карта за всички линии. Тази отстъпка е възможна, ако родителят (настойникът или попечителят) закупи своята месечна карта за всички линии, заедно с картата на детето си. Цената на Семейния пакет е 60 лева.
За служителите на фирми и ведомства пък съществува друг т.нар. Бизнес пакет с 2 разновидности:
10=11 - пакет за институции и фирми с 25 души персонал. Този тарифен план осигурява бонус 1 безплатен месечен абонамент.
10=12 - Бизнес пакетът дава възможност на служителите в компании и ведомства с над 50 души персонал да платят абонамент за първите 10 месеца и да получат 2 месеца безплатно.
За да се възползва от бизнес пакета, дадена фирма трябва да предостави списък на служителите си, като не е необходимо авансово предплащане на целогодишен абонамент – планът може да бъде зареждан месец за месец. Той може да бъде платен както от фирмата, така и индивидуално от всеки отделен служител.
“Оптимизирането на разходите на хората е основният акцент в тази информационна кампания, но далеч това не е единственият мотив за използване на масовия транспорт. Ако повече хора изберат услугите на градския транспорт пред личния си автомобил, то трафикът в града ще се облекчи значително. Това от своя страна ще доведе в дългосрочен план до подобряване на екологичната обстановка в София”, коментират от Център за градска мобилност.
Нови 20 бус ленти ще бъдат пуснати в София, съобщават още от ЦГМ. Превозните средства на масовия транспорт пък ще бъдат пускани с предимство на светофарите, което ще подобри динамиката на този тип придвижване в столицата. От дружеството припомнят и че изборът на автобус пред автомобил ще спести търсенето на места за паркиране.
“Растящите цени на горивата и топлото време са добър повод шофьорите да слязат от колите си. В Столична община имаме програма за обновяване на автопарка на градския транспорт. През есента предстои и пускането на новите линии на метрото – всичко това ще ни даде възможност да предложим на софиянци по-удобна и качествена услуга”, напомнят от ЦГМ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате