Свързани новини

22.03.2012 16:07

30% от Сребърния фонд за дълга

Видян 1582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Работодателите и синдикатите изразиха резерви към предложението на вицепремиера Симеон Дянков пари от Сребърния фонд да се инвестират в държавни ценни книжа (ДЦК) или акции у нас. Но подкрепиха идеята фондът да започне да изплаща пенсии по-късно. Преди началото на извънредното заседание на Тристранката те разкритикуваха промените. В крайна сметка обаче са подкрепили  промените в закона, след като бе предложен вариант само 30% от парите на фонда да се вложат в ДЦК.
Това позволява една част от близо 2 млрд. лв на фонда да се използват за изплащане на външен дълг с настъпващ падеж през януари 2013-а. Операцията ще бъде оформена като покупка на нови ДЦК, но на практика означава деблокиране на част от парите на фонда, които сега са във фискалния резерв.
Така Сребърният фонд ще започне да плаща пенсии през 2028 година, а не през 2018-а, каквото беше първоначалното намерение, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
„Драматичното е, че спадането на средствата във Фонда се наблюдава много сериозно от всички международни финансови институции. Според нас инвестирането на Сребърния фонд в ДЦК косвено може би ще доведе до понижаване на кредитния рейтинг, оттам до повишаване на кредитния ресурс, който влиза към България, повишаване евентуално на лихвените проценти към икономиката и с всички негативни последствия“, коментира шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще