22.03.2012 15:56

По времето на Гоце платихме над $1 млн. за щатски лобисти

Видян 2591 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сигурно помните материала на 19’ от миналия понеделник, посветен на скандала с израелския лобист и оръжеен търговец Шевес, на когото кръгът на Георги Първанов даде поръчка за имиджа на България. Наложи се обаче парите да секнат, понеже се оказа, че човекът има присъда в родината си и е разследван в Германия за далавери.
Това не е единственият път, когато Гоце се е ползвал от подобни услуги.
Голямо наддаване тече тези дни за държавната фирма Техноекспортстрой, а цената от 60 млн., която й иска правителството ще бъде надмината на търга. С какво е интересен динозвърът от соца? С тайните, които крие. В този и в понеделнишкия ни брой ще ви разкажем за тях. Техноекспортстрой е използвана като касичка на президента Първанов, за да му се уреждат срещи в САЩ.
При първото му посещение през 2002 г., когато не е там по покана, а заради сесията на ООН, той иска нещата да изглеждат сякаш е на гости на щатските власти. Наета е лобистката Клер Меркел. Тя декларира 120 000 долара приход от България по казуса. Но не успява да му уреди среща нито с тогавашния президент Буш, нито с вицето Чейни, освен нещо като видеоконференция с втория човек, която струва и допълнителни разходи. Общо американката прави към 200 бона в зелено за нищо. Най-голямото й постижение е, че добутва Гоце да се ръкува с Буш на общия коктейл с 200 президенти в ООН. И понеже нашият не говори английски, цялата работа свършила дотам.
Историята се повтаря през 2005 г. Тогава Техноекспортстрой използва дъщерна фирма на юридическите си съветници в Америка МакГуайър. Та тяхното консултантско дружество декларира в регистъра на чуждите агенти, че е похарчило 9 459 долара за организирането на срещи на неприемания във Вашингтон български президент.
Пиарката на Първанов по онова време най-безогледно отрича подобен ангажимент, въпреки че американските регистри на лобистите ясно го доказват черно на бяло. Гоце пък плещи, че бил скептичен към возмъжностите на лобистите да организират срещи на високо ниво. Че що им плаща тогава, питаме се ние?
От Техноекспортстрой отказват да съобщят колко им е струвал капризът на комплексирания от американското отхвърляне Първанов като пари към МакГуайър и дъщерното им дружество.
Американският конгрес обаче посочва сензационната сума от 1 милион 12 хиляди 637 долара и 53 цента, получени от Република България от друга лобистка фирма Уайт енд Кейс. Като прибавим цялата сметка към 1,5 милиона, които кръгът на Гоце беше приготвил за международния аферист Шевес, който да ни лобира в Брюксел, значи 3 милиона грешна народна пара са отишли залудо.
Интересно е, че навсякъде по веригата разходите са одобрявани от другари на Гоце по линия на ДС. Шеф на Техноекспортстрой е синът на страшния генерал Коцев от комунистическия репресивен апарат, а началник на комисията, определила осъдения за мошеничество Шевес за лобист на България е агентът на ДС Любомир Кючуков. Той пък има фирма с бившия съветник на Гоце и тогавашен външен министър Калфин.
Как тази весела компания направи така, че България в крайна сметка не получи нищо от половин милиард долара, които ни дължеше Либия и как другарят на Гоце – Муамар Кадафи получи обратно половината от стоте милиона, които трябваше да плати? Четете в понеделник.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни