Свързани новини

29.02.2012 16:38

България изгуби над 100 милиона от руски туристи

Видян 1800 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лъжи се оказаха думите на Трайчо Трайков за успешен зимен сезон в България. Съвсем различна е истинската статистика. Според експерт номер едно в туризма Румен Драганов, председател на Института за оценки и анализи в бранша, бележим спад от 7%. Според него дори и да се задържи снегът, това няма да удължи сезона.


„Да, ние желаем да има по-дълъг сезон, но трябва да кажем, че брошурите, които вече са отпечатани и разпродадени на основните емитационни пазари в чужбина и също така самите програми на чартърите на туроператорите са с ограничен период на действие. Те няма как да бъдат удължени, тъй като механизмът на планиране на отпуски в чужбина не е в последния момент, той се извършва доста по-рано и от тази гледна точка ние дори да имаме добри снежни условия, те ще бъдат удобни за близките дестинации”, каза Драганов.


За всичко това си има виновник. След неадекватните реакции на ресорния заместник – министър Иво Маринов през лятото, когато той се изпокри дни наред, вместо да реши казуса със спрените чартъри на Алма Тур за Москва и Петербург, руският пазар бойкотира България. Спадът е 45%. Според оценки на експерти най-малко 100 милиона лева е минусът, който хотелиери и ресторантьори бележат заради чиновническото безхаберие. Резултатите през лятото ще бъдат още по-трагични, а загубите ще се изчисляват в стотици и стотици милиони. Стотици хиляди семейства, директно и индиректно ангажирани с обслужването на пристигащите и пребиваващи у нас чужди гости,  и държавният бюджет, който и без друго е на минус, ще трябва да поемат ужасяващия удар. И това далеч не е най-лошата новина. “Тази година се отчита спад от около 70% на румънски туристи”, допълни Драганов. Даже положителният ефект от европейската купа в Пампорово и световните купи за мъже и жени в Банско не успява да неутрализира негативизма. “Страната ни вече е на европейската карта на ски курортите, което ще доведе много туристи у нас”, анализира Драганов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева