Свързани новини

29.02.2012 15:40

Плевнелиев на неочаквана визита в Афганистан

Видян 1255 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев e пристигнал на неочаквана визита в Афганистан, информира БиНюз.
Българският държавен глава беше посрещнат от афганистанския си колега Хамид Карзай. Двамата са обсъдили въпроси от взаимен интерес за двете страни, един от които е строежът на болница в Кабул, а афганистанската страна имала готовност да предостави мястото за нея. Президентът Росен Плевнелиев също е посочил повишения интерес в последните месеци от страна на български фирми за развитие на бизнес контактите и търговско-икономическите отношения с Афганистан и е изразил готовност да съдейства за насърчаване на българските компании да работят по-активно с азиатската държава. Президентите на България и Афганистан са обсъдили и приноса на българския контингент в Кабул и Кандахар за укрепването на сигурността в страната. Темата с обучението на млади афганистански дипломати и студенти също е била засегната по време на разговорите. Афганистанската страна е проявила интерес към обучение на техни студенти в областта на медицината, архитектурата и всички инженерни области.
Президентът на Ислямската република Хамид Карзай е приел поканата на президента Росен Плевнелиев да посети България в скоро време. Ролята на НАТО и българския контингент в Афганистан е била основна тема по време на срещата на държавният глава с парламентарна делегация, водена от председателя на Долната камара на парламента на Ислямска република Афганистан Абдул Рауф Ибрахими. Росен Плевнелиев е потвърдил дългосрочния ангажимент към Афганистан в съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ISAF (Международни сили за подпомагане на сигурността). Представителите на парламента са изразили безпокойството си за съдбата на страната след 2014 г. В тази връзка разчитат НАТО да продължи да помага на Афганистан и след тази дата, за което разчитат и на подкрепата на България, за да не се провалят демократичните процеси и да се запази сигурността в района. По време на срещата е било обсъдено и сътрудничеството в областта на нелегалния трафик на наркотици и емигранти. Очаква се президентът Плевнелиев да посети и българския контингент в Афганистан. Държавният глава е придружаван от министъра на отбраната Аню Ангелов. Визитата е само месец след встъпването в длъжност на Росен Плевнелиев. Това е и първото му посещение в размирната страна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и