Свързани новини

29.02.2012 11:39

Борисов: Длъжностните лица да върнат взетите бонуси до петък или уволнение!

Видян 1745 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители трябва да върнат взетите бонуси до петък, призова в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Още в началото на днешното правителствено заседание премиерът е огласил спешната мярка. Ако взетите бонуси не бъдат върнати или дарени, още в понеделник министър-председателят ще започне с уволненията. Структурните промени се налагат, заяви Борисов и допълни, че и правителството на тройната коалиция трябва да върне допълнителните пари, „които в пъти повече са взели от нас”.


"Един бонуси, други - ДМС, други - от участие в бордове и така нататък. Тъй като четвъртък и петък съм на съвет, в петък като се върна ще пиша до ДПС - са ми пратили писмо - кои от този кабинет са вземали такива пари. В петък ви е крайният срок. Повтарям: тези длъжностни лица, който не ги е върнал или дарил в сметката за болните деца, в понеделник – ако е министър, ще има структурни промени в парламента, ще внеса за смяната му. Ако е заместник-министър, ще го уволня, а ако е началник на политически кабинет и не е уволнен от съответния министър, ще бъде сменен министърът", категоричен е министър-председателят.


ГЕРБ спешно придвижва и промени в законите, които да ограничат получаването на бонуси."Висшите администратори категорично не трябва имат право на бонуси. Предвиждат се промени при формирането на възнаграждението за държавните служители. Аз съм противник на възможността за получаване на бонуси. Това е една лоша и порочна практика. Висшите държавни служители са се възползвали от текстове в 34 закона. Те правят извода, че след като за служителите може, те също се приравняват към служителите и са си начислявали допълнителните възнаграждения. Сега отменяме тези текстове. В 90% от законопроекта за промени в Закона за държавния служител се предвижда отмяна на тези разпоредби във всичките тези закони", заяви зам.-шефката на правната комисия в парламента и зам.-председател на групата на ГЕРБ Искра Фидосова.


Тя уточни, че промените ще важат от началото на 2012 г. и няма как да засегнат парите, получени миналата година. И изтъкна, че вече е направила предложение между първо и второ четене на два закона - за хазарта и за търговския регистър - да отпаднат два такива текста.


"Предлага се отсега нататък възнагражденията да бъдат с два вида характер – постоянни и непостоянни. Брутната заплата се заменя с нов термин, който е основна заплата, и допълнителни възнаграждения с постоянен характер - тези за привличане и задържане на служителите за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията. Допълнителните възнаграждения с непостоянен характер са тези за нощен труд, за извънреден труд и 3 нови критерия – допълнителни възнаграждение за времето на разположение на работодателя, за постигнати резултати и за изключителни постижения. Премахваме допълнителното възнаграждение за прослужено време", обясни още Фидосова.


Според нея, този нов начин на формиране на работната заплата и новият начин на оценяване ще дадат възможност служителите, които работят по-добре, да получат по-добро възнаграждение. По думите й обаче то трябва да бъде ограничено като максимум - в рамките на 30%. Тя даде пример: "Ако един служител получава 600 лв., може да получи допълнително 180 лв. Бонуси за 15 000, 30 000 лева – това няма как да се случи".


Очаква се през април да влязат в сила наредбите, които определят новите максимални размери на основните заплати и на допълнителните възнаграждения на държавните служители.


Народната представителка изтъкна, че въпросът с участието на висши администратори в бордове на фирми също ще бъде решен в следващите няколко месеца. Преди края на мандата промените трябва да са влезли в сила.


Вчера ГЕРБ и опозицията отново влязоха в ожесточен спор за това кой колко е получавал по време на своето управление. ГЕРБ оповестиха данни от Сметната палата, според които само през 2007 година, по времето на кабинета "Станишев" 35 министри, зам.-министри и членове на политически кабинети са взели 733 000 лв., като при 11 от тях има разминавания между декларациите до Сметната палата и НАП.
От БСП и ДПС обаче отвърнаха, че това са лъжи и манипулации и отправиха искане по Закона за достъп до обществена информация до премиера Бойко Борисов да даде точен отчет за получените от неговите подчинение бонуси.


Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев заяви, че държавните служители трябва да бъдат стимулирани с допълнително възнаграждение и дори каза, че вече бившата шефка на Здравната каса Нели Нешева е трябвало да вземе по-голям бонус.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да