Свързани новини

28.02.2012 12:10

Природозащитници: Сменете шефа на Екоравновесие

Видян 1596 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Директорът на столичното общинско предприятие Екоравновесие д-р Илиян Кърджев да бъде отстранен заради констатираните нередности в кучкарника в село Сеславци, настояват от българския офис на международната организация за защита на животните Четири лапи. Преди ден областната дирекция по безопасност на храните в София обяви, че временно затваря приюта на предприятието, което се занимава със залавянето и кастрирането на бездомни кучета, тъй като са установени опасни за здравето на животните зарази.
Според д-р Марина Иванова, ръководител на проектите Грижа за бездомните животни към Четири лапи, работата на общинското предприятие е както неефективна, така и опасна.
„Постоянно в офиса получаваме сигнали за животни, които се разболяват след престоя си в общинския приют. През лятото при посещение в кучкарника в Сеславци лично се убедихме в некачествената работа на лекарския екип – попаднахме на женско куче, което два часа след операцията обилно кървеше и още не беше излязло от упойка, без това да прави впечатление на дежурните ветеринарни лекари. ”
Масова практика в общинското предприятие е и да се пускат големи групи обработени животни на чужди за тях територии, които след това образуват глутници и нерядко застрашават спокойствието на столичани. Идентификацията на кастрираните скитащи кучета е проблем, тъй като татуираните на ухото цифри бързо избледняват, а отрязаният връх на другото ухо не дава информация къде е заловено животното и от кого е оперирано, за разлика от пластмасовата ушна марка, която масово се използва в страната и Европа. Няма приета и методология за доказване на агресивност при бездомните кучета, поради което на улицата често се връщат опасни за хората животни, а други, набедени за агресивни, се прибират.
„Хигиената както в приюта в Сеславци, така и в превозните средства, с които се транспортират животните, е на средновековно ниво. Не е учудващо, че се разпространяват зарази, учудващото е, че чак сега това беше констатирано от контролните органи,” продължава д-р Иванова.
Представители на Четири лапи нееднократно са уведомявали директора на Екоравновесие д-р Кърджев за нередностите, но политиката на предприятието така и не се е променила.  Пълното безсилие на Екоравновесие да спомогне за решаването на проблема с бездомните кучета в София излезе наяве вчера и в материал на предаването Частен случай по националната телевизия, в който разтревожена зрителка се оплака, че диспечерите на Екоравновесие са я посъветвали да се саморазправя със скитащите животни в квартала си.
„За съжаление това явно е масова практика, тъй като и ние сме получавали подобни оплаквания от граждани,” казва в заключение д-р Иванова.
От Четири лапи са убедени, че единственият начин да се подобри качеството на работа на Екоравновесие е преструктуриране на общинското предприятие, назначаване за директор на опитен и реномиран ветеринарен лекар с дългогодишен практически опит и тясно сътрудничество с частните ветеринарни клиники и работещите неправителствени организации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а