Свързани новини

23.02.2012 11:33

Откриха огромно находище на газ в Черно море

Видян 1831 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петролните компании ExxonMobil и OMV Petrom съобщиха, че са открили "значително" газово находище в Черно море, което е до осем пъти по-голямо от ежегодния добив на Румъния, се казва в комюнике, цитирано от агенция Медиафакс.


"Първоначалните данни показват, че находището съдържа от 42 до 84 милиарда куб. м. газ", съобщиха двете компании в комюнике. Те обаче уточняват, че е много рано да се каже дали находището ще може да бъде експлоатирано по рентабилен начин.


"Инвестициите в експлоатацията и развитието на находището може да достигнат няколко милиарда долара, докато добивът ще може да започне най-рано към края на това десетилетие", се казва още в комюникето.


Откритието на находището става два месеца след началото на експлоатацията на блок от континенталното плато, разположен на 170 км източно от румънския бряг на дълбочина от 1000 м. Блокът е част от област, която Румъния придоби от Украйна през 2009 г. след решение на Международния съд в Хага.


Според експерти в областта с площ от около 9700 кв. км., предоставена на Румъния от Международния съд, крие около 100 милиарда куб. м. газ и 10 милиона тона петрол. Румъния разполага с газови находища с капацитет от 155 милиарда куб. м., от които тя добива около 11 милиарда куб. м. на година, сочат данните на Агенцията за минерални ресурси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион