Свързани новини

16.02.2012 11:54

Еврокомисар: Искам да видя "грозни картинки" върху цигарените кутии

Видян 3208 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Овкусяването на цигарите ще бъде забранено чрез законодателни промени, които се изготвят в момента от Европейската комисия, заяви еврокомисаря по здравеопазването и защита на потребителите - Джон Дали, на пресконференция в представителството на Европейската комисия в София. Целта е да няма вкусни цигари с различни аромати, а само такива с автентичен тютюнев вкус - така според еврокомисията цигарите ще станат по-малко атрактивни, пише нюз.бг. Джон Дали посочи, че би искал да види и така наречените „грозни картинки" със снимки на тумори и болни от рак върху цигарените кутии. Еврокомисарят е в България по случай кампанията на Европейската комисия за спиране на тютюнопушенето „Екс пушачите са неудържими", която стартира през юни 2011.


Джон Дали обясни, че 658 000 са случаите на преждевременна смърт в ЕС заради тютюнопушене. 29 % от гражданите в ЕС са пушачи.


През последните 8 месеца над 160 000 европейци са се регистрирали за иновативния инструмент на кампанията за отказване от тютюнопушене "I-coach". Повече от 9 000 са българските абонати на „I-coach", която поставя България на 7 място сред държавите-членки по активността за отказвания от тютюнопушенето.


„Целта на кампанията ни е да накараме хората да спрат да пушат", обясни Джон Дали. Кампанията подпомага пушачите, които искат да откажат цигарите.


39 % от българите пушат, сочи проучване на Галъп. 10 % обаче искат да откажат цигарите.


Еврокомисарят вече е разговарял с премиера Бойко Борисов за напредъка на страната ни по отношение на ограничаване на тютюнопушенето и са обсъдили законодателната рамка за забрана на пушенето на обществени места.


Няма затворен бар или ресторант заради забрана на тютюнопушенето, категоричен е еврокомисарят по здравеопазването: „Напротив, голяма част от ресторантьорите отчитат ръст в работата и оборота си", допълни Дали.


Той каза още, че туристически държави като Ирландия, Италия и Испания не отчитат негативно влияние върху сектора „Туризъм", след въвеждането на забраната за тютюнопушене на обществени места.


Еврокомисарят сподели личния си опит в отказването на цигарите: „Започнах да пуша на 21 години". Като причина за вредния си навик той посочи средата - колегите му пушили, както и шефовете му и неговите връстници. „Това беше правилното поведение", коментира Джон Дали.


Решил да откаже цигарите, когато един ден осъзнал, че в рамките само на един ден изпушил 60 цигари. Еврокомисарят дори помни и датата, на която е станал бивш пушач - 1 януари 1978.


„Веднага се почувствах по-добре", заяви той. „В първите 2 седмици след като спрат да пушат, пушачите се чувстват много зле, но през целия си живот, откакто спрях пушенето, се чувствам много добре", коментира още еврокомисарят.


Той поясни още, че забраната за пушене на обществени места не е задължителна за страните-членки, но той лично не би бил доволен, ако България не я въведе.


Стана ясно от думите му, че ако не забраним тютюнопушенето, страната ни няма да бъде санкционирана, но пък Еврокомисията ще си има едно наум за това, как България прилага европейското законодателство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат