Свързани новини

14.02.2012 17:39

Шок и ужас: 255 лв. за парно в 2-стайна топлоизолирана панелка

Видян 2349 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

255 лв. за парно в 2-стайна топлоизолирана панелка в столичен квартал тип “спалня” за изминалия месец януари. При калкулация за миналогодишния януари от 155 лв. Скокът не е сред най-големите в София. Средното увеличение на прогнозните сметки е между 40 и 60 процента, независимо от обещаните от Топлофикация до 17% отгоре. В. Сега цитира и пример с повече от 75% скок. Като това далеч не е изключение. Реално сметки над 150 лв., които уж щяха да бъдат рядкост, са огромното мнозинство от случаите.
Дружеството печели отлично, тъй като в същото време подадената от него енергия е само 2% повече, отколкото миналата година, тъй като средната месечна температура е едва с 1,1 градуса по-ниска.
А официалното увеличение на стойността на топлинната енергия, разрешено от държавата е само 8%, което е 5 пъти по-малко от 40 на сто и 7,5 пъти по-малко от 60 на сто, с колкото са завишени фактурите на клиентите.
В същото време средната сметка за двустайна панелка в Бургас е...30 лева. Причината е, че Топлофикация там инвестира усилено в когенерация и печели двойно – веднъж от парно и още веднъж от тока, в който се превръща непотребената топлина.
Официалното обяснение, цитирано в медиите, е в прогнозността на сметките. Само че лихвите върху тях също се събират върху прогнозни, а не върху истинските количества, които потребяват абонатите. Така се получава, че дори да имат да вземат пари в края на сезонна, несправделиво начислените върху прогнозни данни лихви стопяват компенсацията. С други думи – хората са вечните губещи в надлъгването с Топлофикация.
Това пък, наред с все по-ширещата се бедност води до съзнателно неплащане на несправедливите сметки. Което образува големи загуби на дружеството, а оттам идват всички надписвания, за да бъдат компенсирани неполучените вземания. Омагьосан кръг!
Не е прекратена и практиката незаконно да се изискват от Топлофикация сметки за повече от 3 години назад, въпреки категорично приетата давност. Което вреди на самото дружество, защото създава масово недоволство и бойкот срещу него.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата