Свързани новини

09.02.2012 17:51

Дянков обърка такси и лихви

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовият министър плаче за уволнение! Абсурдни популистки “мерки” за сваляне на лихвите ще предложи вицепремиерът Дянков, след като се завърна от бой по канчето в Москва, където му показаха къде зимуват раците като хем си взеха милионите за “Бургас – Александруполис”, хем го огънаха за уж твърдата му позиция по АЕЦ “Белене”.
Вместо да използва естествения инструмент, който притежава – правителствената Банка за развитие, и да раздава преференциални кредити през нея, той ще иска останалите кредитни институции да свалят имуществения ценз, който и сега е доста по – нисък от средната заплата. Границата е 400 лв при средно възнаграждание за страната от 700 лв.
Сигурно Дянков не се е замислил, но ако това стане, заради риска банките не само, че няма да свалят, ами ще качат лихвите по кредитите на всички, за да компенсират евентуална невъзможност на бедните да връщат борчове.
Освен това, тази политика – да се раздават кредити на хора, които няма да могат да ги върнат, вече бе изпробвана от президента Буш, за да си осигури втори мандат през 2004 г. и по единодушното мнение на световните икономисти ни вкара в безумната криза, от която няма измъкване.
Втората “мярка” на Дянков е махане на някои такси, вземани от банките и делене на други между тях и клиентите. Факт е, че през последните 2 години има значителен ръст в тази посока като таксите започнаха да формират все по-съществен процент от печалбата на банките.
Ако те обаче изгубят този си ресурс, автоматично ще пренесат тежестта върху кредитите – другото им основно средство за трупане на печалба. Това няма да доведе до намаляване, а до увеличаване на лихвите по кредитите.
Тези две мерки навеждат на мисълта, че уж борейки се с банките по този популистки и непремерен начин, фактически Дянков работи за тях, защото ще вдигнат лихвите и респективно печалбите си. А той пък ще го играе на ужкимски борец срещу тях, за да си вдига несъществуващия рейтинг.
В противен случай, бихме си помислили, че този човек просто нищо не разбира от финанси, за да предлага най-меко казано твърде анти-логични и несвързани “мерки”.
Единственото по-нормално нещо, което ще се опита да наложи вицепремиерът е вместо всяка банка да има свой референтен лихвен процент, изчисляван по определена методология, занапред като база на плаващите лихви ще се ползват само ЮРИБОР или СОФИБОР (плюс надбавка). Предложението обаче вероятно ще срещне възражение, тъй като тези лихви са краткосрочни, освен това има съмнения за манипулирането им. Според Дянков промяната ще направи лихвите по-сравними.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева