Свързани новини

09.02.2012 15:08

Мега наводнения през май

Видян 3228 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възможни са нови наводнения заради натрупания в Рило-Родопския масив сняг, който ще започне да се топи при нахлуване на топли въздушни маси в края на февруари или началото март, заяви заместник-директорът на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН доц. Добри Димитров, цитиран от БТА. Той ръководи дейността на хидролозите в института.


Според доц. Димитров възможно е наводненията да предизвикат бедствия подобни на тези в долната част на река Марица и в Харманли. Той заяви, че покачване на нивото на водните басейни ще бъде в същите райони - Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград, Кърджали или в по-ниските части на южните и югоизточните части на страната.


Сега снежната покривка в равнинните части на страната на височини от 300 до 500 метра, както и в Софийското поле, е около 50 сантиметра, каза доц. Димитров. Най-много сняг обаче сега има в планините и над 1 000 метра височина. На много места снегът е повече от два метра.


Добри Димитров напомни, че в този период на година ”доста често” топлото време не настъпва постепенно, а рязко - чрез частични затопляния, предизвикани от атмосферни циклони. Дали снегът ще се стопи бързо зависи не само от температурата на въздуха, но и дали затоплянето е съпроводено от дъжд или топъл вятър.


”Устойчива снежна покривка у нас се задържа до средата на март и по принцип, в края на февруари и в началото на март започват по-сериозните топли нахлувания и дъждовете”, коментира хидрологът и прогнозира, че снежната покривка в районите с надморска височина до 800 метра ще се разтопи не по-късно от средата на март.


Попитан дали има опасност от разливи на реките край София, хидрологът изказа мнение, че такава опасност съществува за реките Лесновска, Банкенска и Владайска.


”Ако има по-сериозно затопляне в столицата и ако задуха фьон, и стопи набързо снега, районът на Сточна гара веднага ще се наводни, както и някои по-ниски части”, каза доц. Димитров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.