Свързани новини

08.02.2012 13:38

5 милиона лв. или Панчарево ни залива

Видян 2184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като язовир Иваново заля село Бисер и отне 9 човешки живота, проблемът за стопанисването на водоемите и причините за бедствията започнаха да вълнуват цялата страна. Но както всички специалисти са единодушни, проблемът не е в природата , а в хората. В интервю пред вестник Телеграф, заместник-шефът на Асоциацията по мелиорациите Георги Георгиев заяви, че при всеки сериозен дъжд ще има проблем. Той разкри ужасяващи факти за язовир Панчарево и опасността за столицата. Стана ясно, че основният изпусквател на водоема е повреден и не може да се задейства. За да бъде оправен този проблем трябва да бъдат отпуснати 5 млн. лв., които обаче в момента не са в наличност.
Именно такъв дефект е имал язовир Иваново преди да залее селото. От друга страна почистването на корита на реките, които се вливат в Панчарево също създава сериозни трудности. Именно това са двете причини, които доведоха до потопа в Бисер.
„Щом голям язовир като Панчарево има проблеми, може да си представите какво е положението с хилядите други безстопанствени водни обекти“, твърди Георгиев.
Зам.-шефът на Асоциацията по мелиорациите заяви, че водната инфраструктура у нас е изоставена от 20 години и такива неща непрекъснато ще се случват, докато е в такова състояние. Над 2000 язовири и каскади в България са безпризорни. Тяхната собственост се меняла с годините и в крайна сметка е била прехвърлена на съответните общини.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се