Свързани новини

07.02.2012 16:59

Трайчо пак пробутва такса електромер

Видян 1833 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тихомълком, също както стори с подписването на АКТА, с концесията за шистов газ, с тази за нефт и газ в Черно море и за златодобив в Диканя, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма вкара за обсъждане промени в Закона за енергетиката.
Основната от тях е промяната на член 120 с въвеждането на т.нар. “такса електромер”. Идеята е и празните жилища да бъдат наложени със своебразния “данък” от енерго-душманите. Така че да няма празно за тях и да печелят дори от въздуха.
Напомняме, че министър Трайчо Трайков дойде в правителството от директорския пост в ЕВН – един от тройката монополисти.
Напомняме също, че миналата седмица на посещение у нас беше премиерът на австрийската провинция, на която е собственост компанията. Той успя да пробута лобистките щения към Горна Арда – един твърде скъп за България проект, който ще носи десетки пъти по-малко ток от АЕЦ Белене, но ще се реализира на цената на четвърт централа. Няма как той е да пропуснал да пита където трябва и за “забавянето” на такса електромер.
Накрая напомняме, че енергодружествата дълго време отказваха да плащат както дължимите дивиденти на държавата, така и парите за трафопостове, които съвършено безсрамно събират от бизнеса. Става въпрос за стотици милиона лева. Странно е, че вместо да ги натиска да си плащат, държавата само мисли как да ги обогати още и още.
Интересът на чуждите собственици на енергоразпределителни дружества в България е ясен. Те ще си делят поне четвърт милиард лева годишно от такса електромер. При 4 милиона устройства у нас и 5 лева данък без ДДС, годишният приход е 240 милиона лева. С ДДС сумата се очертава като поне 288 000 000 лева. Те ще бъдат взети директно от джоба на всеки от нас. И ще се прибавят към милиардите, които ни прибират за сметките.
Разбира се, дори енергийната комисия на НС, управлявана от шефа на СДС Мартин Димитров да одобри поправките, парламентът да ги гласува, а ДКЕВР да им даде зелена светлина, за което шефът на контролния орган Семерджиев вече си подготви почвта, все пак има две последни прегради. Първата е президентско вето. Плевнелиев обаче принадлежи към крилото на Дянков и Трайчо Трайков, така че едва ли ще създаде препятствие за лакомията на монополистите. В такъв случай ще се разчита опозиционни депутати, ако не бъдат предварително напазарувани, да пуснат искане до Конституционния съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от