Свързани новини

07.02.2012 13:15

Кристалина Георгиева: По-лошото предстои

Видян 1853 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кристалина Георгиева посети бедстващото село Бисер и осигури одеяла и неща от първа необходимост за пострадалите от наводнението жители. Еврокомисарят заяви, че проблемът с тежката зима е в цяла Европа и само след няколко седмици може да се окаже още по-сериозен, когато започне топенето на снеговете, защото има риск от сериозни наводнения, информира Дарик. „Имаме проблем днес, но най-вероятно е да имаме още по-голям проблем след няколко седмици, когато ниските температури се обърнат на по-високи И тогава може да има много по-тревожна ситуация в България. Това е в цяла Европа - седем страни са обявили бедствено положение за цялата си територия или за част от нея. И на всякъде тревогата е една - какво ще стане след две-три седмици", коментира комисар Георгиева. По думите й засега прогнозата е за студено време до средата на февруари, но не е ясно какво ще стане топенето на тези незапомнени през последните години снегове. Когато се знае, че наводненията са неизбежни, препоръчваме на правителствата в Европа да се подготвят внимателно за тях. Страната ни ще получи помощ от Европейския съюз за покриване на щетите от това бедствие, както каза днес премиерът Борисов, но преди всичко трябва да се обобщят всички данни от разразилата стихия и пораженията от нея.
Според Кристалина Георгиева сумата, която може да отпусне Европейският съюз ще е именно върху тази на база, върху размера на щетите. Това се изчислява по сложна схема и след крайните резултати страната ни ще може да получи финансиране от Фонда за солидарност на Европа.


Еврокомисарят даде добра оценка на спасителните работи на екипите вчера. „Спасителните ни отряди са добри, но за съжаление в България малко изоставаме с техниката. Не само за България, но и в другите страни в ЕС, аз апелирам да се използват структурните фондове, за да се оборудват и да могат да помогнат на хората, изпаднали в бедствие", посочи Кристалина Георгиева.


Кристалина Георгиева призна, че за съжаление трябва да разкритикува държавата за начина, по който се поддържат и управляват язовирите в страната. „Действително трябва да имаме по-добра институционална база за управление на язовирите, те са пръснати по много институции, не се знае кой за какво отговаря и това не може да продължава", категорична беше тя. Посочвайки, че това не е само слабост в България, тя допълни, че сега е добро време за решаването на този институционален проблем.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби