Свързани новини

02.02.2012 16:53

Българските социалисти в ЕП призоваха да не се ратифицира фискалният пакт

Видян 1347 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент подкрепи резолюция на ЕП относно заключенията от извънредното заседание на Европейския съвет на 30 януари 2012г. за международното споразумение за фискалния пакт за прилагане на бюджетна дисциплина. Четирите най-големи групи в парламента - Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите (С&Д), Европейската народна партия (ЕНП), Либералната партия (АЛДЕ) и Зелените - излязоха с обща резолюция с критики срещу фискалния пакт.
Българските социалисти в Европейския парламент подкрепиха  резолюцията, като според тях този пакт няма да реши нито един от проблемите на кризата в Европа, а ще увеличи бедността, безработицата и социалното разделение. Според евродепутатите трябва да се предвидят не само мерки за финансова дисциплина, но и за икономически растеж и заетост, за създаване на социални гаранции на европейските граждани. Препоръката на българските евродепутати социалисти към народните представители в България е да гласуват против предстоящата ратификация на споразумението. Според тях няма логика да се присъединяваме към споразумението, което ще влезе в сила без нас, по което ще плащаме санкции, но няма да участваме пълноценно при вземането на решения.
„Групата на Социалистите и Демократите не подкрепя фискалния пакт и отхвърля договора в този му вид”, заявиха по време на дискусията евродепутати социалисти. Мнозинството от евродепутатите счита, че бюджетната дисциплина сама няма да помогне за решаване на проблемите, суверенитетът на националните парламенти и на държавите е накърнен, а предвидените мерки са чисто политически и могат да се отразят върху целостта на Европейския съюз. Пренебрегната е ролята на Европейския парламент, а чрез него и представителството на европейските граждани при взимането на решения за засягащата ги икономическа и социална политика.
Според лидера на Групата на С&Д в ЕП Ханес Свобода споразумението създава един опасен прецедент, заобикаляне на европейските институции и общностния подход за сметка на междуправителствени решения. Той постави под съмнение ратифицирането. Много от евродепутатите социалисти изразиха опасения, че споразумението разделя Европа на две като оставя страните извън Еврозоната без право на участие в дискусията и взимането на решения. Португалската евродепутатка от Групата на С&Д - Елиза Ферейра коментира пакта, сравнявайки го с предписването на диета на анорексик.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби