Свързани новини

02.02.2012 13:14

Нови разкрития за беззаконие на Витоша

Видян 1856 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специално писмо до първенците в държавата за нарушения на закона при експлоатацията на Витоша пусна екологичното сдружение Природата за хората. Ето какво пишат екоактивистите, цитирани от първата зелена медия на България - econews.bg:
 
 
Уважаеми  Господа,


 С настоящия сигнал се обръщаме към Вас в качеството ви на държавни органи, имащи правомощия относно проблема, който ще изложим. Към настоящият момента стопански субекти осъществяват туристически услуги на територията на Природен парк „Витоша” в нарушение на действащото законодателство, тъй като терените, на които се осъществя туристическа услуга -  ски и сноуборд обучение и се практикуват зимни спортове нямат статут на категоризирани писти. По-големият проблем обаче е, че  по този начин се поставя в опасност живота и здравето на децата и всички останали ползватели на тази услуга, поради липсата на категоризация, която е гаранция за безопасност на  ски-пистите.


Съгласно чл.5 от Наредбата за категоризиране на пистите(Приета с ПМС № 30 от 28.02.2005 г., обн., ДВ, бр. 22 от 15.03.2005 г., в сила от 15.03.2005 г.), „туристически услуги се предлагат само в категоризирани ски писти или в ски писти с открита процедура за категоризиране”. Ски-училищата(стопански субекти) осъществяват именно туристически услуги, предвид разпоредбата на § 1, т.13 от Закона за туризма(ЗТ), съгласно която дейността на ски-училищата е допълнителна туристическа услуга. Тук следва да поставим въпроса как се предоставя туристическа услуга на некатегоризирани писти, тъй като ски пистите на територията на Природен парк „Витоша” не са категоризирани и няма открита процедура за категоризация. В конкретния случай, жалбоподателят защитава свое закононнарушение, изразяващо се в незаконосъобразно предоставяне на туристически услуги на некатегоризирани писти. Касае се за нарушаване на едно правно положение, а не на едно фактическо положение, което съществува по силата на някаква случайност или търпимост.


Съгласно § 1, т. 25 от ДР на ЗТ "Ски-писта" е общодостъпен, обособен и обезопасен планински участък, на който се предлагат и потребяват туристически услуги, свързани с практикуване на ски-спортове (ски-алпийски дисциплини, сноуборд и ски-бягане). Ски – пистите, съгласно чл.3, ал.3, т.6 от ЗТ са туристически обекти, ПОДЛЕЖАЩИ НА КАТЕГОРИЗАЦИЯ,  съгласно чл.50, ал.1 от ЗТ, независимо от формата на собственост и начина на стопанисване. Категория на ски-писта се определя на база съответствие с минималните задължителни изисквания за обезопасеност, информационна обезпеченост, сложност на ски-пистата и достъп до планинския участък и предоставяни туристически услуги, посочени в наредбата по чл. 51, ал. 7(чл.50в, ал.3 от ЗТ). Съгласно чл.3 от Наредбата за категоризиране на ски пистите, определянето на категорията на ски пистите се извършва от министъра на икономиката, енергетиката и туризма по предложение на Експертната комисия по категоризация на туристически обекти по чл. 9а, ал. 5 от Закона за туризма. Определянето на категорията на ски писта се извършва при наличие на съответствие с минималните задължителни изисквания, посочени в чл.4 от Наредбата. Закона за туризма предвижда и административнонаказателна отговорност


Поради гореизложеното, считам, че предоставянето на туристическата услуга – ски и сноуборд обучение на територията на ПП”Витоша”  е не само незаконосъобразно, но и опасно за живота и здравето на деца и възрастни, ползватели на тази услуга.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Рубен Аморим

Аморим е новият фаворит за наследник на Клоп

След като вчера излезе информация, че ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния