Свързани новини

27.01.2012 16:41

Попова към Цветанов: Съдът не трябва да бъде хулен

Видян 1956 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В първото си интервю като вицепрезидент Маргарита Попова взе отношение по повод скандала между вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова като предупреди, че съдът не трябва да бъде хулен и трябва да се знае, че той е независим.


"Съдът не бива да бъде хулен. Съдиите са независими, с работата си трябва да отстояват независимостта, трябва да се борят за уважението на гражданите и за уважението към тях на другите институции, разбира се, и обратното. Това са корелативни зависимости, без които не може. Това е част от авторитета на държавата", дебело подчерта Попова.


"Добрият диалог между институциите е залог за авторитета на държавата. Затова не е хубаво да се сдобиваме с още лоша слава пред Европа и света с подобни скандали, предизвикани от евентуално дело срещу вътрешния министър, заведено от висш съдия", заяви вицето на Плевнелиев, която е и бивш правосъден министър.


Същевременно няколко неправителствени организации излязоха с отворено писмо в защита на съдия Тодорова. Припомняме, че вицепремиерът обяви в началото на седмицата, че магистратът е действал в услуга на организираната престъпност и е част от "съдебния октопод", защото Тодорова не е написала 2 години и половина мотивите по едно от делата си. Става дума за делото срещу Васил Маникатов, срещу когото съдията е произнесла 8-годишна ефективна присъда за съучастие в трафик на наркотици.


Изказванията на министъра на вътрешните работи от тази седмица по адрес на съдия Мирослава Тодорова се основават на неверни факти и представляват поредно грубо и манипулативно изкривяване на истината, се казва в отвореното писмо на неправителствените организации, адресирано до премиера, ВСС и правосъдния министър. То е подписано от Института за развитие на публичната среда, Българския институт за правни инициативи, Мрежата за гражданско наблюдение на съда, Програма Достъп до информация, “Отворено общество”, Центъра за либерални стратегии, Български адвокати за правата на човека и Фондация "РискМонитор.


"Недопустимо е представители на изпълнителната власт да правят внушения в медиите за съдии, които помагали на организираната престъпност. Това е недопустимо поведение на висш представител на друга власт спрямо съдия в една демократична европейска държава.  Изказванията на министъра са и груба намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната, което е забранено от нашата Конституция", се казва в писмото.


Неправителствените организации призовават Цветанов незабавно да докаже твърденията си, а ако не, да се извини или да понесе политическа отговорност за думите си.


Маргарита Попова коментира, че случаят е "страшно неприятен" и с това "трябва да се престане най-сетне". В отговор на въпрос кой трябва да спре със скандалите, Попова заяви: "Ами който започва".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог