Свързани новини

27.01.2012 12:01

Нови разкрития около вицето Марин

Видян 2322 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Станаха ясни поредните нови разкрития около скандалния Англе Марин. Оказва се, че генералът бил незаконен вицепрезидент през втория си мандат и указите му може да се озоват в съда, защото липсва указ на президента Първанов за упълномощаване на вицепрезидента за мандата от 2007 до 2012 г. Това прави възможно указите на Ангел Марин да бъдат атакувани съдебно като нелегитимни, информира Монитор. Ставало дума за нарушение на член 104 от Конституцията, който гласи, че президентът може да възлага на вицепрезидента правомощията си по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11, като издаде за това съответния указ.


Правомощията на вицето се дават не пожизнено, а в рамките на съответния мандат. Това е спазено от всички президенти в периода от 1991 до 2007 г., включително през първия мандат на Георги Първанов. През първия мандат на двойката Първанов-Марин актовете на вицепрезидента са били законни, защото той е получил от президента съответните правомощия. След започване на втория мандат обаче Първанов не е издал нов указ за упълномощаване на заместника си.


Липсата на указ, по силата на който Ангел Марин могъл да помилва и да дава българско гражданство, от законова гледна точка означава, че всички издадени от него укази за периода 23 януари 2007 - 22 януари 2012 г. са противоконституционни. Това ги прави атакуеми и отменени по съдебен път. Информацията от Комисията по помилване показва, че за 10 години като вицепрезидент - от 22 януари 2002 г. до 15 януари 2012 г. - Марин е помилвал 533 осъдени престъпници, като много от тях са получили присъдата си за убийство или други тежки престъпления.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...