Свързани новини

25.01.2012 17:10

Предизборната кампания започна

Видян 1805 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предизборната кампания за пролетта на 2013 г. беше открита предсрочно за срам на българския парламент вчера.
След като само за броени дни обществото бе шокирано от случаите с насилено от 20 полицаи семейство в Мировяне, у което бяха “заловени” 5 кутии цигари без бандерол, колкото има почти във всеки български дом при ширещата се контрабанда, както и от огласения от БСП инцидент с пребиването на ученик с електропалка в МВР, се разрази грозен дебат в парламента.
Повод за него беше пристигането на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който призова от парламентарната трибуна да не се взима политическо отношение по криминални случаи.
“Така ставате смешни пред гражданите, те искат справедливост. Минахте всякакви граници, за да кажете, че това е политически и полицейски натиск, тук преляхте чашата и това ме провокира да дойда днес тук”, нервно стартира той.
Цветанов заяви, че по време на правителството на Сергей Станишев са станали 18 отвличания. “Каква отговорност поехте вие, колко дебата бяха направени по тази тема”, попита министърът. Според него трябва да има граждански дебат Не на насилието.  “Защо вие толкова години не се разграничавате. Защо не чух разграничаване от ръководството на БСП от Петър Сумиста като съветник от вашата коалиционна група (б.р. всъщност той е бил съветник към Комисията по младежта и спорта като шеф на федерацията и световен шампион по сумо), който е поръчвал убийства, както вие поръчвате кюфтетата в стола на парламента. Защо отправихте тези атаки към мен", гневно атакува Цветанов.
"Да, има случаи, когато се допускат грешки, но тези грешки се наказват. Знаете много добре за случая Мировяне. Това, когато се осъзнава, е, че има грешка и виновниците са си понесли наказанията", каза още министърът, който наказа с преместване шефа на Второ РПУ и с мъмрене директора на СДВР.
По повод битото с електрошокова палка момче при разпит, той показа снимки с надписи в село Скравена "Умрете, селяни" и свастики "Умрете!".
"Това са призивите на тези лица. На 11 януари са направени самопризнания. Въпросното момче, направило свастиките, е освидетелствано на другия ден и нека да чуем и двете страни, тъй като винаги могат да останат съмнения. Това момче преди време с други са мятали камъни и бутилки върху автомобили", разказа Цветанов и обясни, че няма полицейско насилие в случая. По него обаче майката на момчето показа медицинско свидетелство. А юристи напомниха, че изтръгването на признания чрез насилие се наказва с 10 години затвор. 
Вицепремиерът призова да не се “минава” чашата на толерантността. Той не пожали и сините: "Когато излизате и говорите от тази трибуна, в лицето на господин Иван Костов, господин Костов, наблюдавайте процеса, който тече по линията на Октопода, защото един от основните свидетели лично ви е сезирал като жалба за това, което му е причинено на него и на семейството му. Как не ви е срам да ни учите на морал", упрекна вътрешният министър.
Според Цветанов от делото Октопод ще стане ясно какво се е случвало преди в държавата и от политическата подкрепа, и от политическото правителство "на този човек, който седи срещу мен – Иван Костов".
"Създадохте като продукт лицето Алексей Петров. А на мен ми казахте: Цветанов, това, което правите, никой не го е правил през последните 20 г., това ми казахте във вашия кабинет. Говорихте ми хубави неща, а пред камерите заставахте да ми искате оставката", обърна се Цветанов към лидера на ДСБ.
Цветанов не спести нападки и към ДПС: “Господин Местан, вие като депутат от старозагорския регион проявявали ли сте интерес към човек, който получи условна присъда и оказвали ли сте натиск върху охранителната и правораздавателната система. Действията по този случай са започнали от министър Миков. Никога не мога да спра подобни действия, когато има доказателства. Самият факт, че това лице е осъдено, означава че има съпричастност за периода, когато е бил общински съветник", атакува министърът.
“Току-що използвахте най-високата трибуна в българския парламент, за да окажете поредния натиск върху съдебната власт”, репликира го зам.-председателят на ДПС Лютви Местан и добави, че министърът няма право да коментира лице, което не е тук.
"Що се отнася до подмятанията ви, ще ви кажа, господин Иса Бесоолу не е помагал просто за кампанията на господин Местан и на ДПС. Той беше четвърти в листата на ДПС в Стара Загора и аз се обърнах и към вас с молба да свалите политическата поръчка, ако има такава. Второ, обърнах се с официално писмо към главния прокурор със сигнал, че въпросното лице в нарушение на закона в качеството му на кандидат народен представител е бил подслушван по време на цялата кампания и затова доказателствата са факт. Нямам какво да крия”, заяви Местан.
“Ние имаме за министър на вътрешните работи един страхливец”, заяви от парламентарната трибуна в отговор на нападките по негов адрес съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.
БСП пък инициира нов вот за недоверие срещу правителството заради полицейското насилие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!