Свързани новини

18.01.2012 17:20

Германия ни дава 300 млн. за година, Дянков се дърпа

Видян 1758 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо България е единствената страна в ЕС, освен Великобритания, която не желае да бъде въведен данък върху финансовите трансакции? Това е основният въпрос, който канцлерът Меркел е поставила на българската делегация, която й гостува вчера, начело с нейния личен приятел – нашия премиер Бойко Борисов.
Още повече, приходите на нашата хазна от въвеждането на този данък се оценяват от немските и другите европейски експерти на най-малко 300 000 000 лева. При това в кризисния и закъсал финансов пазар в момента. В бъдеще приходите ще бъдат многократно по-големи. За целия ЕС пък постъпленията се очаква да бъдат не по-малко от половин трилион и до 700 милиарда евро годишно. Те пък ще могат да бъдат пренасочени за по-големи инвестиции в страните членки – сиреч ще нарасне количеството еврофондове, отпускани на България.
Не е ясно защо нашият финансов министър досега се дърпа от подобно разрешаване на куп проблеми и привличането на такава огромна сума. От какъв зор браним не нашия собствен, а интереса на лондонското Сити, което единствено може да изпусне пари от цялата схема?
“Най-ценните ни инвеститори са тези, които създават работни места и експортен продукт, който да носи добавена стойност за държавата”, заяви премиерът Бойко Борисов пред участниците в срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика. Той отбеляза пред представителите на бизнеса, че тази година министърът на икономиката Трайчо Трайков има задача да направи всичко необходимо, за да увеличи броя на инвестициите у нас.
"Популизмът до нищо добро няма да ни доведе. Всеки иска да даде повече пари за пенсии, повече пари за заплати, повече отпуски и почивка – ще дойдат такива времена, но сега са точно обратните. Народите трябва да се концентрират, да произвеждат, да работят на върха на възможностите си, ако искат да удържим на конкуренцията. Нашата партия ГЕРБ тази политика ще я спазва", заяви Борисов.
Премиерът отново посочи, че бюджетният ни дефицит е 2.1% и е един от трите най-ниски в Европа. "Така го следим, че да сме с един пункт под Германия и Германия да е след нас", изтъкна Борисов.
Той се обърна към германския бизнес с молба за подкрепа на искането ни да бъде намалено съфинансирането на европейските проекти до 5 на сто.
По думите му намаляването на съфинансирането ще даде възможност около 500 млн. лв. да бъдат пренасочени, но въпросът не е само в парите, а в принципа.
"Нищо добро не очаква Европа, ако работи с антиикономически механизми, защото това не само, че не е механизъм, който ще доведе до растеж, това е механизъм, който отново толерира недисциплинираните", коментира Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби