Свързани новини

18.01.2012 11:54

Уорлик: България плаща за природен газ повече, отколкото плащат германците

Видян 1909 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският посланик в България, Джеймс Уорлик, коментира пред Нова телевизия, цитиран от БиНюз актуалната тема за шистовия газа така: "Аз ако бях българин, бих искал да разбера дали изобщо има шистов газ в България и какво е неговото качество. "Шеврон" искат само да проучат и да помогнат на българското правителство".
"Има вакуум на информация. Въпросът по-скоро е какво да се направи по отношение на бъдещето на шистовия газ", каза още посланикът пред Нова телевизия, цитиран от БГНЕС.  Едната възможност за решение на спорния въпрос с добива и проучванията на шистов газ в България е пълен мораториум, добави той.


Според Уорлик трябва да се търси подходяща регулация.
"Да, има рискове при разработването на каквито и да било енергийно източници – било то в България, или в САЩ. Има рискове и по отношение на ядрената енергетика. Има възможности за шистовия газ и аз се надявам по подходящ начин да се регулира разработването и да се контролира, както се случи в САЩ, в Полша и на други места. Това не означава, че няма опасности", заяви той.


"Шеврон" е мултинационална корпорация, която има висока международна репутация и държи да провежда отговорен бизнес по целия свят, каквото е намерението им и за България, посочи дипломатът. Според него, компанията няма намерение да предприеме нещо преди 2020 г. Американският посланик посочи още, че компанията носи със себе си стотици милиони инвестиции и работни места за българите. "Наистина ли искате да кажете "никога" на една такава компания като "Шеврон", попита Уорлик.


Според него в България има много хора, които имат сериозни опасения по отношение на околната среда, но има също много хора, които имат интерес да не допускат промени в България.
"Знаете ли, че България е платила почти двойната цена за природен газ, отколкото ние плащаме в САЩ? Знаете ли, че България плаща повече, отколкото плащат германците за природен газ? Така че има хора, които изкарват повече дивиденти и пари от газовата индустрия и нямат интерес да видят промени. Недейте да бъдете подвеждани", призова Уорлик.


Цената на газа в САЩ намаля драстично и не сме се сблъскали с проблеми с околната среда, каза още той и допълни, че въпреки това агенциите за опазване на околната среда провеждат проучвания непрекъснато.


Той призна, че в миналото е имало грешки и проблеми при "Шеврон", но някои от сензационните истории, които са публични, не са истински.


 Припомняме, че след масови протести в редица градове, вчера Министерски съвет оттегли решението си за договор с "Шеврон", а ГЕРБ реши да предложи пълна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и добив на газ и нефт. Според първоначални оценки, количествата шистов газ край Нови пазар са между 300 млрд. и 1 трилион куб. метра.


Според решението "Шеврон" ще има право да извършва проучвания за нефт и газ по конвенционалния метод, но няма да може да използва технологията хидравлично разбиване, по която се добива шистов газ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева