Свързани новини

17.01.2012 11:18

Стачка в Мини Марица-изток - ден трети

Видян 1447 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трети ден продължава стачката в "Мини Марица-изток", предаде БНР. Протестът продължи, тъй като и вчера не се стигна до споразумение между синдикатите и ръководството на дружеството. Протестиращите настояват за изпълнението на условията на Колективния трудов договор и изплащането на бонуси по 1000 лв. на човек. Според ръководството на мините броят на стачкуващите е 79% от всички ангажирани с производствения процес. Това е с 10% по-малко от участвалите в ефективните едночасови протести миналата седмица, според изпълнителният директор Евгени Стойков. Той заяви, че е готов да преговаря само ако синдикатите отстъпят от исканията си за бонусите. От своя страна синдикатите заявиха, че ръководството в лицето на изпълнителния директор бяга от преговорите.
Председателят на Дружествената синдикална организация на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев съобщи за провокации към работниците от страна на ръководството на "Мини Марица-изток". Въпреки това Вълчев беше категоричен, че стачката ще продължи до постигане на всички искания в стачната декларация:


Снощи в трите рудника от назначени 631 души са стачкували 600. Вчера в трите рудника от 2570 души са стачкували 2370. Има натиск от страна на ръководството към хората. Инсценират разни постановки. В края на краищата ние сме тук и взимаме адекватни действия и решения. Миньорите няма да загубят нищо, ще спечелят правата си. Стачката е безсрочна, до постигане на исканията, които са в стачната декларация.


Работодателят пуска листовки в рудниците, настройва хората, като ги плаши, че ще заведе искове срещу тях. Той не можел да съди синдикалните лидери, защото те не били в трудово-правни отношения с него, а щял да заведе искове срещу работниците, които стачкуват. Грубо нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Той ще си понесе отговорността.


Със запасите, които имат 4-те топлоелектроцентрали, могат да издържат с нормален ритъм на работа до 10-15 дни. При недостиг на електроенергия или доказани аварии арбитражната комисия ще прекрати стачката принудително.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и