10.01.2012 13:47

Директорка и счетоводителка на старчески дом присвоили 213 790 лева

Видян 2431 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главната счетоводителка и директорката на дома за стари хора с деменция в столичния квартал „Княжево” нагло са крали години наред от и без това мизерния бюджет, отпускан от Столична община, съобщи БиНюз. Годишно общината отпуска за дома около 90 000 лева, а 71 000 са отишли в джобовете на счетоводителката Снежана Стоенчева и шефката Параскева Бърнева само през 2010 г. През миналата година те са присвоили 83 на сто от парите, които са били за осигуряването на нормален живот на старците.
Със сигурност е доказано, че през 2007 те са си прибрали „скромните” 16,3 на сто от бюджета, което е 30 хиляди лева, през следващата година са вдигнали летвата на 21 %, а до септември миналата година в джобовете им са влезли отново 83 на сто. Това означава, че за пет години двете крадли са забогатели с 213 790 лева на гърба на старите хора.


Този социален дом е най-старият в Европа, строен е още от руски емигранти белогвардеций, а откакто общината е поела попечителството над него там се настаняват между 80 и 150 хора с деменция, които не могат да се грижат за себе си.


До  разкриване на схемата по източването на парите, с които би трябвало да се издържат старите хора, се стигнало след подаден сигнал от социалните служби до отдела за вътрешен контрол  към Столична община. Социалните са обяснили, че в дома става нещо нередно, а
докладът от междинната проверка  на общината вече е подаден до Софийска градска прокуратура,
съобщи кметът Йорданка  Фандъкова.
Парите за храненето на възрастните хора е по отделно перо и така поне не са стояли гладни, въпреки е са живели в мизерни условия, разясни Елена Любенова, експерт в звеното за вътрешен контрол.


Схемата всъщност е проста. Парите са привеждани от кметството на траншове през Общинска банка. След това главната счетоводителка е теглила от тях, но не са били описвани в касовите книги и са преразпределяни. Така
от общо 200 банкови транзакции, 69 са били скрити.
Надписвани са пари за гориво, за работни заплати. 


През 2009 г. Стоенчева дори е инсценирала фиктивна кражба на финансови документи. Водено е разследване от полицията, а сега излизат доказателства, че всъщност не е имало кражба, а целта й е била да си прикрие следите, коментира Ботьо Ботев, шеф на отдела за вътрешен контрол.


Освен това доста хаотично са водени счетоводно-финансовите книги, което също е правено умишлено, за да се скрие по-лесно кражбата на пари през годините.


Съмненията са, че схемата е започнала още през 2002 г., когато Стоенчева става главен счетоводител.
Заради това сега общината  връща назад във времето проверката и очакванията са, че ще излязат данни за още присвоени пари.
Бърнева пък е прекарала целия си трудов стаж в дома, докато през октомври миналата година не е била освободена заедно със Стоенчева заради кражбите.


След този случай спешно разпоредих проверки на всички звена в социалните услуги, които са 43, обясни Фандъкова. Към момента експертите са приключили работата си само в дома за стари хора в Горна Баня, където не са открити нарушения.


Звеното за вътрешен контрол е установило през миналата година и
кражба от Пета градска болница.
Сигналът за това е бил подаден от директора, а крадецът се е оказал главният счетоводител, който чрез фалшиви документи е присвоил 180 хиляди лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв