06.11.2008 16:31

Започнаха да вземат къщите на хората

Видян 6925 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продават заложеното ви имущество при две  последователно неплатени вноски


Банките започнаха да вземат къщите на хората. Доказват го обявленията за публична продан на ипотекирани имоти. В не малък процент причината е непогасен кредит, който води да разпродажба на имуществото.  
Според специалисти у нас все още не може да се говори, че финансовата криза е повлияла на този вид продажби. Стабилната банкова система в България доведе до отпускането на много кредити.
Реклами за такива пресрещат потенциалните банкови клиенти от много билбордове и сега. Ако обаче човек не разчете внимателно възможностите си и вземе например жилищен заем срещу ипотека на новия дом, рискът да се раздели с него е реален.
Справка -  Трето гражданско отделение на Софийския районен съд, където можете да намерите всички обяви за продажба на ипотекирано имущество. На тази своеобразна борса има както адвокати, така и граждани, дошли да получат информация за предстоящите търгове. Бърз преглед показва, че един голям процент от тях касае недвижимо имущество. Вижда се също, че на публична продан цените са сравнително по-ниски от реалните, на които се изповядват сделки.
За да попадне нечий имот в този „черен списък“ и да се стигне до продажба на ипотекираното му имущество, трябва да не е платил две последователни вноски.
Що се отнася до процедурата на купуване на ипотекирани имоти – тя е станала много по-бърза с отпадане на комисионната за брокери. Това пък прави купуването на имот по този начин доста изгодно.
Обява за жилище в „Младост“ 4 например от 58,59 кв. м. е със стартова цена - 41,100 хил. лв.
Според друга обява пък - първоначалната цена на тристаен апартамент в центъра на София с таванско помещение е 120 хиляди лв., а реалната му пазарна стойност - 240 хил. лв.
От разговори със специалисти разбираме, че апетитните сделки провокирали към нови трикове жилищната мафия у нас.
Водещ съдия изпълнител в София каза пред 19`, че на търговете за имоти има „известно количество играчи“, които по думите му са много нагли. Те използвали различни схеми, за да получат законно даден имот. Например – участват в едно наддаване със 7-8 подставени лица, които наклоняват везните в тяхна полза. Или пък предлагат пари, примерно 10 хил. лв. на участник, за да откаже от участие. Други трик на „щатните“ участници в подобни наддавия бил – един техен представител обявява, че играе за цена от 60 или 70 хил. лв. за обявеното жилище. Друг, пак техен агент, се включва със 200 хил. лв. , което спира наддаванията на други участници. Следва отказ от високата цена и чиста печалба за играчите, сдобили се с имот почти без пари.   
Освен всичко представителите на имотната мафия,които участват в  много търгове, представяли и фалшиви бордера за предплатено участие в търга. Според закона сумата, която трябва да се внесе е 10% от първоначално обявената цена. Законодателите трябва да я променят и тя да е поне 20 на сто, смята специалисти.


Специалистите съветват:
Преди да вземат кредит хората трябва да направят сериозен разчет на бюджета си и да преценят дали могат да плащат на банката.
В противен случай жилището ви, купено с парите от същия този кредит, ще бъде разпродадено на търг. Две последователно неплатени вноски водят до това. А и при ипотеките няма възможност за никакво разсрочване.
Затова съветът е да внимаваме с банковите кредити.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни