Свързани новини

23.12.2011 15:24

Цони Цонев обяви, че подава оставка от ВСС

Видян 1520 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Във връзка с общественото и медийно напрежение, което се създаде по повод моята номинация, заявявам, че нито един от изнесените факти не отговаря на истината. Аз съм дългогодишен прокурор и в целия си професионален и личен път съм спазвал принципите на почтеност и законност", написа в изявление членът на Висшия съдебен съвет Цони Цонев, цитиран от БТА и дир.бг. Магистратът изненадващо обяви, че се оттегля от поста си в Инспектората към ВСС, за който бе избран преди дни от Народното събрание. Припомняме, че на 20 декември депутатите избраха 10 съдебни инспектори, включително Цонев. Гласуването мина без обсъждане и дебати въпреки упреците за непрозрачност. Цонев заявява, че се противопоставя на опитите да бъде уронен престижът на законодателната и съдебната власт, чрез несъстоятелни обвинения.
"Аз съм човек с лично достойнство и затова взех решение да не встъпя в длъжност, независимо, че бях избран с 2/3 мнозинство. С позицията си да се оттегля още веднъж подчертавам факта, че процедурата по номинациите и избор на инспектори бяха прозрачни и отворени за обществото и всички институции", добавя още Цони Цонев, който е и председател на Етичната комисия във ВСС.


Точно обратното обаче заявиха от Съюза на съдиите и няколко неправителствени организации, които изпратиха писмо до Европейската комисия, в което съобщиха, че процедурата по избиране на инспекторите от е порочна.  В него се казваше: "Очевидно е, че парламентът води политика на непрозрачност и процедури за назначения в съдебната власт, при които липсват достатъчно информация за кандидатите, мотиви от страна на номиниралите ги, реално публично изслушване и обективна оценка на качествата на кандидатите". Авторите дори изразиха опасения за задкулисни договорки, скрити обещания и политическо влияние.


Говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че са получили писмото и следят отблизо избора, защото сигналите са смущаващи.


В същото време стана ясно, че Цонев е прикрил от колегите си, че срещу кандидат за ръководен пост в прокуратурата е имало образувано наказателно производство, което е било погасено по давност. Вместо да съобщи този факт на членовете на ВСС, Цонев ги призовал да го подкрепят. Става дума за зам.- апелативния прокурор на Бургас Жанета Красимирова, която беше назначена на поста в края на 2009 г. Срещу нея през 2006 година е започнала проверка, а заключенията са били, че има данни за извършени дисциплинарни нарушения и престъпления по служба през 1995 година. Те обаче са погасени по давност. Цонев оправда действията си именно с това, че проверката е била приключила.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.