Свързани новини

21.12.2011 13:13

Акциите на държавата в EVN България се разграбиха като топъл хляб

Видян 1959 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На Българската фондова борса бяхапуснати и моментално продадени 33% държавни дялове в електроснабдителното и електроразпределителното дружество на И Ви Ен България, чиито компании обслужват Югоизточната част от страната, предаде БНР.


Акциите в електроразпределителното дружество беяха продадени на цени между 136,2 и 145,3 лева за акция, а в електроснабдителното - между 1 550 и 2001 лева. Всички предложени акции и при двете дружества бяха продадени. Получени са близо 93 милиона лева.


Определената минимална цена бе 78 милиона лева за двата пакета, каза за БНР председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов преди продажбата:


Когато продава миноритарни пакети, единственото, което държавата иска, е да получи е най-добра цена. Реално продажбата ще приключи другата година, но ние разчитаме, че още в началото на борсовата процедура ще имаме продажба на основен пакет. Работим и по продажбата на "Товарни превози" към БДЖ. Имаме оценител. Той е в дружеството, извършва оценка, правен анализ, ще подготви и информационен меморандум. Ние ще се запознаем с тези разработки и ще започнем разговори с принципала. На този етап сме се спрели на продажба чрез конкурс. Вероятно ще бъдат допуснати стратегически и финансови инвеститори.


Караниколов обясни, че от заложеното за тази година не е реализиран "Техноекспорт строй". До края на годината ще обявим процедурата. Не успяхме да се справим и с миноритарните пакети на Е.ОН и на ЧЕЗ, обясни той.


При откриването на сесията, на която бяха продадени акциите, представителят на мажоритарния EVN Йорг Золфелнер заяви:


Достигнахме 900 милиона лева инвестиции в България от началото на приватизацията. Това са 1 500 трафопоста, 15 километра нови линии, 1,5 милиона електромери, една нова когенерация в Пловдив, и два парка със слънчеви панели. Искам да благодаря на всички колежки и колеги от държавните институции, с които работихме много добре.


Директорът на електроенергийния системен оператор Иван Йотов пък обясни, че язовирите в България, за които отговаря НЕК, са с намален обем и има акумулирана енергия с 31 % по-малко. Това означава, че никъде в страната не би могло да се използва електроенергия от ВЕЦ над това, което позволяват запасите от вода. Енергийната ни система може спокойно да издържи на натоварването по празниците, каза още Иван Йотов.


По повод заканите на миньорите от "Мини Марица Изток" да спрат подаването на въглища към четирите централи, които произвеждат 1/3 от тока в страната, Йотов коментира, че енергийната ни система не може да се справи, ако спрат работа ТЕЦ-овете от Маришкия басейн. Централите имат запаси от въглища за около три седмици.


Изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев каза, че на този вид приватизация се възлагат надежди да съживи търговията на акции, тъй като подобно раздържавяване не е извършвано от 2005 година. Той предположи, че дяловете на другите дружества ще бъдат предложени на Борсата през първото полугодие на следващата година.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей