Свързани новини

19.12.2011 16:52

Троен скок на милионерите в България

Видян 1978 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовата криза се оказа доста благоприятен момент за хората с пари. Само за няколко месеца броят на милионерите скочи малко над 3 пъти. Според данни на БНБ в края на второто тримесечие у нас е имало общо 492 домакинства, притежаващи над 1 млн. лв. Вчера шефът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов обаче официално обяви, че милионерите у нас вече са над 1600.
„Над 1600 физически лица са си признали, че имат над 1 млн. лв. доход, а 22-ма са с над 10 млн. лв“, заяви той пред TV7.
„Резултатът от проверката на поп-фолк изпълнителите беше възпитателен“, похвали се Стефанов. „Заради нашите проверки за 3 месеца всички изпълнители надминаха 50 000 лв. оборот и масово се регистрират по ДДС“, добави той. От думите му стана ясно, че легендата на българската естрада Васил Найденов е „признал греховете си и е платил данъците си до стотинка“. „Сумата не е малка за българските стандарти“, подчерта шефът на НАП.
По думите му само трима от най-известните певци са платили над 1 млн. лв. налози.
Стефанов добави, че иска да се въведе образование в училищата, където да се обяснява какви са данъците и за какво трябва да се плащат. По въпроса се водят преговори с Министерство на образованието.
„Можем да кажем, че 2011 г. е успешна за Националната агенция за приходите. В края на ноември сме събрали 11,4 млрд. лв. от данъци, което е със 715 млн. лв. повече“, изтъкна още той. По думите му България е сред малкото страни в Европа, които реализират повече приходи.
Като изключително успешна Стефанов определи акция Хеликоптер. „Тя провокира институциите да решат проблеми в строителството, с които никой не искаше да се занимава“, подчерта той и изтъкна, че прекият фискален ефект е над 20 млн. лв. Според него най-важното от акциите е, че обществото е разбрало, че трябва да си плаща данъците.
Около 1,9 млн. са здравно задължените. От тях обаче около 800 000 са напуснали държавата. Вече е факт промяната, която дава възможност с едно заявление живеещите извън страната да се освободят, обясни шефът на НАП.
Междувременно от столичната НАП съобщиха, че са събрали 3,6 млрд. лева данъци и осигуровки месец преди края на годината. В бюджета са внесени с 431 млн. лева повече приходи спрямо същия период на 2010 г., като е реализиран ръст от 13,6%.
Според данните само от данъци в хазната са постъпили 2,3 млрд. лева, което е с 294 млн. лева повече в сравнение с миналата година.
Ръстът от 15% на данъчните приходи се дължи основно на постъпленията от ДДС. Събраното до края на ноември ДДС възлиза на 1,2 млрд. лева. В бюджета са внесени с 261,5 млн. лева повече ДДС спрямо 2010 г. Постигнат е ръст от 27,3 %, който се обуславя предимно от нарасналата събираемост на дължимия по справки-декларации данък. С 37,2 млн. лева повече данъци върху доходите си са внесли физическите лица, като в бюджета са постъпили общо 642,7 млн. лева подоходен данък.
При осигурителните вноски е налице ръст от 10 % спрямо същия период на миналата година. Събрани са общо 1,3 млрд. лева от осигуровки или със 113 млн. лв. повече. По сметката на държавното обществено осигуряване са постъпили над 753 млн. лева, като увеличението е в размер на 86 млн. лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и