Свързани новини

19.12.2011 11:57

Софарма падна точно с 33 милиона за месец

Видян 2518 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Какво са цените на акциите? Доверие в компаниите, наричани още публични дружества. Оказва се, че само за месец – от 14 ноември до 16 декември 2011 г. курсът на акциите на Софарма се е сринал точно с невероятните 30 милиона лева!
Стопяването на пазарната капитализация според безпристрастната статистика на експертите от infostock.bg e от 432 960 000 лева на 14 ноември до 399 960 000 лева при затварянето на борсата в петък и респективно – при откриването й тази сутрин.
Това означава, че ако най-богатият българин в класацията на Супер 19’ Огнян Донев наистина контролира 60% от акциите, както писа Блумбърг, неговият дял се е обезценил точно с 21 милиона лева. Което си е колосална сума в тези тежки времена.
Измерен в проценти, курсът на акциите е главоломно килнат с 22,09%, като само предния петък обезценката е с 1,30% или над 4 милиона лева. Това означава, че на всеки лев доверие, вложен от инвеститор в Софарма на Донев, е изгубил 22 стотинки, а всеки 1000 лева – 220 лв. Не ни се мисли как ли реагират на тези данни американско-кайманските фондове Грамърси, които държат ценни книжа за милиони в така наречения от пресата здравен октопод.
След миналата публикация на 19’ по курса на акциите на Софарма и Донев от 9 декември, същия ден се забеляза ударно изкупуване на ценни книжа.  Версиите на борсовите играчи бяха две: или някой се опитва да вземе на ниска цена проценти, понеже е смятал, че няма как да стане по-зле, или пък самите държатели на акции се опитват да демонстрират интерес към тях, за да започне да се вдига котировката и да се промени безжалостно негативният тренд.
След надуването на мускули и перки обаче пазарът върна нещата по истинските им места и краткотрайната положителна промяна бе последвана от още по-тежък спад миналата седмица.
Нашата прогноза за тежка криза се оказа твърде мека – нещата са доста по-неприятни, както личи от показателите на здравния октопод.
“Ако работата продължава да се развива толкова безнадеждно, Огнян Донев е поставен пред две възможности: или да се откаже от Софарма, или да се откаже от медийния бизнес”, коментира пред 19’ преуспяваща бизнесдама.
Може би точно стъпка в тази посока е излизането на най-богатия българин от издателския борд на собствените му вестници?   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв