Свързани новини

19.12.2011 09:54

Почина севернокорейският диктатор Ким Чен Ир

Видян 1991 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 69-годишна възраст почина севернокорейският диктатор Ким Чен Ир, съобщи Би Би Си с позоваване на държавната телевизия на Северна Корея.Смъртта на лидера е настъпила в събота. Първоначално, в официалната информация беше посочено физическо и умствено претоварване, но малко по-късно бе съобщено, че става дума за масиран инфаркт. Според Севернокорейската информационна агенция, Ким е починал по време на пътуване с влак извън столицата. Агенцията отправи призив към населението на страната да следва сина му и вероятен наследник на поста Ким Чен Ун. Водещият с просълзени очи е прочел информацията, че държавният глава е починал на 17 декември, в 8:30 ч. сутринта. Агенция „Франс прес" предаде, че погребението на севернокорейския лидер ще се състои на 28 декември.
Официалният траур в страната ще продължи от 27 до 29 декември.


Смъртта на Ким Чен Ир се случва в момента, в който Северна Корея се подготвя за предаване на властта по наследство. Лидерският пост в страната ще бъде зает от неговия трети син Ким Чен Ун.


Държавната телевизия отправи призив към населението и настоя хората да се обединят зад младия Ким. Всички членове на партията, военни и обществеността трябва вярно да последват другаря Ким Чен Ун, за да защитят и засилят партията, армията и обществото, се казва в него.


САЩ, Япония и Южна Корея внимателно следят ситуацията в Северна Корея след смъртта на нейния лидер, съобщават информационните агенции.


„САЩ ще продължат да съдействат за установяването на стабилност на Корейския полуостров." - се казва в официално съобщение на Белия дом.


Новината за смъртта на Ким Чен Ир предизвика срив на борсите от азиатско-тихоокеанския регион, пише нюз.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци