Свързани новини

15.12.2011 17:01

БАН си прави собствен ВУЗ

Видян 2264 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската академия на науките ще прави топ университет догодина, съобщи председателят й акад. Никола Съботинов. Учените планират през учебната 2012/2013 г. да стартират обучението на студенти по различни природо-математически, икономически и правни специалности. Според предварителните разчети на работната група новото висше учебно заведение може да бъде финансирано с пари от различни европейски програми.
„Възможно е да се финансираме по Оперативна програма Човешки ресурси, където изискванията за влагане на собствени са минимални. Има и други програми на ЕС, по които можем да получим средства“, коментира Съботинов. Той обясни, че учените са водили разговори с редица водещи изследователски университети в Германия, Япония и други европейски страни за евентуален обмен на специализанти и студенти.
Според академика БАН има научна база и преподаватели, които ще могат да подготвят специалисти на много високо ниво в сравнение с другите университети. „Ние искаме да направим изследователски университет, защото се нуждаем от висококвалифицирани кадри, които да работят в областта на науката“, каза още Съботинов.
Университетът ще се намира в изследователския комплекс на БАН в столицата, който е разположен в района на 4-и километър. „Тепърва ще се водят разговори с образователното министерство за получаване на акредитация. След като имаме акредитиран Пернишки университет, не виждам никаква причина, министерство на образованието да ни откаже", допълни акад. Съботинов.
Американският посланик Джеймс Уорлик поздрави учените и обяви, че очаква още по-бурно развитие на българо-американските отношения в сферата на нанотехнологиите и обмен на учени и технологии между двете страни. Той покани българските учени да станат партньор на САЩ в разработването и внедряването на високите нанотехнологии в медицината, електрониката и другите области, където САЩ има традиции.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.