Свързани новини

15.12.2011 13:43

НАП - първенец по събираемост в Европа

Видян 2103 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ние сме единствената държава в Европа, където генерираме ръст в събирането на приходите, съобщи пред БНТ изпълнителният директор на НАП, цитиран от БГНЕС. Красимир Стефанов уточни също, че се предвижда в строителството ДДС-то да се плаща от купувача, а към края на ноември НАП е събрала 11,4 млрд. лв.
"За сравнение ще кажа, че това представляват със 715 млн. повече събрани приходи за тази година, отколкото за същия период на миналата година", допълни той. Министърът на финансите има вече положителна оценка за НАП, увери директорът на агенцията.
Той заяви това по повод изказванията на Симеон Дянков в средата на годината, че може да бъде уволнен, ако събираемостта на данъците е ниска. Към работата на Стефанов претенции имаше и шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова.


Стефанов изброи постиженията на агенцията, сред които кампаниите за спазването на трудовото законодателство през лятото на морските курорти и проверките с Главна инспекция по труда, свързани с спазването трудово-осигурителното законодателство, при които са били изведени 164 хиляди договора от системата на НАП, които са на половин работен ден.


"Бяха предприети множество проверки при строежите на МОЛ-ове, на големите инфраструктурни обекти. Направихме множество проверки за спазване на трудово-осигурително законодателство след 17.30 ч. Работодателите бяха свикнали, че след 17,30 ч. администрацията на НАП не проверява. Десетки съвместни операции имаме с прокуратурата, с МВР", каза още Стефанов.


НАП сваля нивото на задържаното ДДС, това агенцията го прави за поредна година, подчерта той.
"Това стана в резултат на разговори с министъра на финансите, като са обсъдени всички параметри на събирането на приходите. Преценихме, че по-добре в условията на финансова криза, когато всички фирми се задъхват, по-добре да върнем от порядъка на 300 млн. живи пари в бизнеса", добави Стефанов. Преди седмица от НАП съобщиха, че ще върнат на фирмите дължимия ДДС значително по-рано от срока в закона, но тогава съобщената сума бе 400 млн. лв. Това се прави с цел облекчаване на междуфирмената задлъжнялост и възможност на работодателите да изплатят дължимите заплати преди Нова година.


По отношение на борбата с ДДС измамите той заяви, че в момента се водят разговори в кои браншове да се въведе обратно начисляване (плащане на данъка от получателя на доставката - бел. ред.). Взето е решение за въвеждане на това в бранша строителство, за този бранш не е нужно разрешение от ЕК. До края на годината ще искаме разрешение от ЕК и да въведем обратното начисляване и при зърнопроизводителите.
"Ние много успешно се борим с ДДС измамите. Има звено от анализатори, които следят за ДДС измами", поясни Стефанов.


За данъчните проверки на имотите на Кирил Рашков той каза, че има кореспонденция с останалите администрации и, когато приключат всички проверки, ще се вземе общо решение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са