Свързани новини

02.12.2011 11:23

Разговорите между синдикатите и ръководството на БДЖ продължават

Видян 1317 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стачката на железничарите продължава и днес - влаковете са спрени до 16 ч. Разговорите между синдикатите и ръководството на БДЖ продължават и в момента, информира БНР. Вчера не се стигна до споразумение, въпреки че двете страни определиха преговорите като конструктивни и сближиха позициите си по някои въпроси.


Основно противоречие между двете страни остана колективният трудов договор. Профсъюзите настояват да се преподпише старият от 2002 година, но ръководството на БДЖ иска да се обсъдят някои от текстовете в него.


От дружеството предложиха да се създаде нова система за заплащане на работниците, според която допълнителните възнаграждения ще се плащат на база свършена работа, а не както досега за прослужено време и преквалификация. Тези възнаграждения ще бъдат събирани във фонд, а бонусите от него ще бъдат раздадени на работниците в края на 2012 година. Дотогава парите събирани в него ще бъдат използвани за оперативни цели на дружеството. По груби разчети на БДЖ във фонда ще бъдат натрупани около 15 млн. лв. за една година. Създаването на тази система за плащане е част от колективния трудов договор, който дружеството предлага на синдикатите. Те от своя страна я одобриха, но не са съгласни с факта, че нейното прилагане още сега ще намали доходите на работниците средно с 100 лева на месец. Синдикатите бяха категорични, че няма да приемат подобна мярка в този момент.


Другият спорен въпрос са съкращенията в железниците. Според профсъюзите освобождаването на персонал трябва да се съгласува с тях.


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни