Свързани новини

24.11.2011 10:40

Стачката започна: 186 влака спряха

Видян 1891 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стачката на железничарите започна и до 16 часа 186 влака в страната няма да се движат, предаде Българското Национално Радио. Синдикатите протестират срещу съкращенията в БДЖ и начина, по който се прилага оздравителният план за компанията. Намеренията са за безсрочна стачка, но се очаква паралелно с нея да продължат и преговорите. Ръководството на БДЖ остава на позиция, че стачката е незаконна, но заяви, че участието в протеста няма да е повод за уволнения. Автобусни фирми заявиха, че могат да поемат два пъти повече пътници, отколкото превозват обикновено
От Централна гара - София след 8.00 ч. не потегли нито един влак. Над 100 души протестират там и настояват за оставка на цялото ръководство на БДЖ.  Спрени са влаковете и в Горна Оряховица, Перник, Стара Загора и Пловдив. Очаква се да бъдат засегнати и Асеновград, Русе, Мездра и Елин Пелин. В страната има общо 78 гари.


Нито един влак не потегли от гара Пловдив след 8.00 часа. Малко след 8 ч. на гарата пристигна международният влак от Истанбул за Белград. Началник-влакът заяви, че подкрепя стачката и композицията няма да продължи по пътя си. Машинистът се обяви против протестните действия, но уточни, че не може да потегли без разрешение на началник-влака. Във влака има 18 души, които пътуват от Истанбул за Белград. Те изразиха възмущение, че не са били информирани още при тръгването. Хората се оплакаха, че във влака няма храна и напитки.
От гарата не потегли и влакът от Ямбол за София. Спрени бяха и мотрисите за Панагюрище и Асеновград. Там е и ранният влак от Бургас за София.
Само десетина служители протестират на Бургаската гара. Те обаче са били нощна смяна и са останали извънредно. Всички останали са на работните си места. Те подкрепят протеста символично, без да прекъсват работния процес. По данни на регионалното ръководство на БДЖ, в 8.10 ч. е спрял само един влак на гара Айтос, който е пътувал за Ямбол. От ръководството на БДЖ в Бургас заявиха, че няма продадени билети за влаковете, пътуващи в периода на протести. Влакът Ямбол -Бургас се движи с неопределено закъснение. Пътническият влак Бургас - Карнобат няма да потегли.
Влакът, който трябваше да потегли в 8.05 ч. за София от Перник, не тръгна. Идващата от Кулата композиция бе спряна по решение на началника на влака. Продажбата на билети практически е спряна, въпреки че на гишетата продавачките стоят на местата си.
Дежурните железничари, от които зависи потеглянето на влаковете - т. нар. ревизори "вагони", на гарата в Мездра стачкуват ефективно. В протеста се включиха и служители на други ЖП звена, които в момента не са на смяна. В Мездра е блокиран влакът от Лом за София, който трябва да пристигне в столицата към 9.30 ч. Минути преди началото на стачката той пристигна на гара Мездра и от него слязаха всички пътници.
На русенската гара е спрян влака от гара Самуил за Горна Оряховица. Той е трябвало да тръгне в 8 часа и 2 минути, но остана на перона, заради националната стачка. До 16 ч. на гарата трябва да пристигнат 4 и да отпътуват 2 влака. Те ще бъдат спрени. ЖП властите в Румъния са уведомени, тъй като в 15.30 ч. в Русе трябва да пристигне международния влак за София. 
Масова стачка в железниците ще се състои, въпреки опита на ръководството да подмени "ръководителите движение" с "началници на гари, каза пред наш репортер Зорин Йорданов, председател на Националния железничарски синдикат към КТ "Подкрепа".


Бързият влак "Диана" от Ямбол, който пристигна на Централна гара-Пловдив, няма да потегли за София. Във влака има около 40 пътници, които са закупили билети с крайна спирка Пловдив.


Очаква се близо 7 000 железничари да протестират по пероните. Повечето пътници не купуват билети, защото са се информирали от медиите за стачката. На Гарата в София е необичайно празно. Продавачите споделиха, че за деня не са резервирани никакви билети.
Ръководители "Движение" в Плевен и още няколко града са били подложени на локаут от компания "Железопътна инфраструктура", заяви заместник-председателят на регионалната структура на железничарския синдикат в Горна Оряховица Цонко Господинов.
Изпълнителният директор Йордан Недев не изключи натиск върху стачкуващите железничари по места, но увери, че ръководството на холдинга "няма пръст" в това.  Недев отново заяви, че няма да отстъпи пред протестите. По думите му, БДЖ не само не губи, но и печели от стачката:


„Пътнически превози” генерират огромна годишна загуба и всеки ден, в който не работят, означава спестяване. В „Товарни превози” сме се опитали да преустроим графика така, че да не бъде засегнат от стачката.


60%  от работещите в БДЖ в район Горна Оряховица, който обхваща и областите Русе, Плевен и Варна са заявили, че ще участват в днешната стачка. На практика това означава, че ще бъдат спрени 23 влака - каза председателят на Регионалния синдикален съвет на железничарите в Горна Оряховица Дечко Гърков.
Работници и служители от видинския район на БДЖ се включват ефективно в стачката, но това няма да наруши интереса на пътниците - увериха синдикалните лидери. Сутрешният пътнически влак от Видин ще обслужи пътниците до Бойчиновци, а в обратна посока - пътническият влак ще превози пътниците до Дреновец.


От 8 до 16 ч. на гарата в Мездра ще стачкуват и железничарите, от които зависи потеглянето на влака, така наречените ревизор-вагони. Това ще затрудни жителите на селата по Искърското дефиле, за които железниците са основно транспортно средство.


6 заминаващи и 8 пристигащи влака се очаква да бъдат засегнати от стачката на железопътните служители в Бургас.
В Пловдив под стачната декларация са се подписали 70% от работещите в БДЖ. На трите автогари - "Север" , "Юг" и "Родопи" има подготвени допълнителни автобуси за извозване на онези пътници, които не са успели да се придвижат с влак, заради стачката. Извънредните курсове ще се осъществяват само по съществуващите в графика часове на тръгване. Допълнителните автобуси ще са с табела „Извънреден курс” и ще спират на междинните спирки само за слизане, съгласно съществуващата нормативна уредба. Превозваческите фирми в района очакват пътуващите да се увеличат с близо 2000 души.


Рано сутринта от Гара Септември потегли така нареченият „ученически влак” за Пазарджик и Пловдив. В 8:01 ч. трябва да потегли ускореният експресен влак за Бургас, но все още не е ясно дали на гара Септември ще има спрени влакове. От 50-те потенциално стачкуващи само 5 са се включили в поименните списъци със заявка за ефективен протест. Според синдикалния лидер Димитър Торбаланов, именно тези списъци, които централното управление на БДЖ поиска, са разколебали работниците.


Единствената функционираща теснолинейка в страната по маршрут: Септември – Велинград – Банско – Добринище няма да спре движение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви