Свързани новини

22.11.2011 16:41

БДЖ: Синдикатите нямат кауза

Видян 1979 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Един ден стачка означава общо 600 000 лева загуби за БДЖ. 400 000 лева ще са загубите за Товарни превози и 200 000 лева за Пътнически превози. Ние категорично сме против стачката", заяви Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на БДЖ, предаде БГНЕС.


Владимиров продължи:


"За нас тя е абсолютно безсмислена. Синдикатите нямат кауза. Не е кауза да искаш от едно ръководство да стане съпричастно към фалита на едно дружество"


Ако на 24 ноември има стачка, БДЖ има намерение да внесе иск в съда стачката да бъде обявена за незаконна. Искът се предявява срещу тези, които са обявили стачката и тези, които са участвали в нея. Ако съдът приеме, че действително това е така, могат да последват дисциплинарни и финансови санкции за служителите на дружеството, участвали в нея. Така дори може да се стигне до дисциплинарни уволнения, ако работодателят прецени, че това е необходимо.


От дружеството признават, че няма как да осигурят алтернативен транспорт на гражданите по време на стачката. Ръководството на БДЖ не приема за свое задължение да уведоми общините кои точно 138 влака ще бъдат съкратени. Дружеството е уведомило за това Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Според член 14 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, между работодателите и служителите, които имат намерение да протестират, трябва да бъде подписано споразумение за гарантиране на задоволителното транспортно обслужване на населението. Това трябва да се случи не по-късно от три дни преди началото на стачката. Според юристите на БДЖ не е налице подобно споразумение и именно за това стачката е незаконна.


Владимир Владимиров покани синдикатите на разговор утре в 11:00, но беше категоричен: "Няма как да отстъпим. Отстъпването значи фалит. Зад нас стоят банките кредитори и през септември те дойдоха и огледаха мотрисите". Той изтъкна, че БДЖ категорично не е склонна да спази всички съгласувателни процедури, съществуващи в стария колективен трудов договор. Не можем да освободим ръководител, който не си върши работата, защото синдикатите не ни дават, оплака се Владимиров. Той попита защо синдикатите не са предложили решение до този момент на проблема с кражбите в железниците.


Към днешната дата загубите на БДЖ възлизат на 28 милиона лева, като очакванията на ръководството на дружеството са до края на годината те да не надхвърлят 30 милиона лева и в края на следващата година дружеството вече да не е на загуба. В момента се преработва планът за преструктуриране на БДЖ съобразно новите макроикономически показатели и увеличените разходи на дружеството.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Виктория

Ергенът отпрати Барбара и Виктория

Състезателката по борба Барбара Иванова ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са