Свързани новини

22.11.2011 13:09

Ликвидираха “Софийски аптеки”

Видян 4118 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“За последния кръг от преговорите за продажбата на предприятието останаха работническо-мениджърското дружество (РМД) на "Софийски аптеки" и "Димитрова Фарма комерс". Офертата на частната фирма е 7,75 милиарда лева (7,75 млн. след деноминацията), половината от които се плащат в брой до 30 дни след сключването на сделката. РМД дава 3.5 милиарда лева (3,5 млн.), от които в касата на общината ще се внесат само 300 милиона лева. Кметът Стефан Софиянски заяви, че не е съгласен "Софийски аптеки" да се продадат на едно юридическо лице, което да създаде монопол”, пише на 02.03.1999 авторитетният сайт news.bg.
Броени дни след това най-богатият днес българин Огнян Донев приватизира общинското дружество "Софийски аптеки" чрез Работническо-мениджърско дружество (РМД). “10 %, които трябваше да бъдат платени веднага, бяха осигурени с кредит от ОБ. Останалото бе платено с компенсаторки...Представители на "Фарма комерс" обвиниха Софиянски, че е поискал подкуп от 2 млрд. лв. (2 милиона) за продажбата на 34 аптеки.
В крайна сметка в процеса на търга РМД-то е принудено да увеличи предлаганата цена до 8 млрд. неденоминирани лв. Плащането е извършено с компенсаторни записи по 0,17 лв. Рекапитулацията показва, че РМД-то в крайна сметка е платило общо 1 360 000 лв. (б.р. разсрочени в години). А само застроената площ на аптеките, които се намират на ключови и атрактивни места в София надхвърля 5 000 кв м.”, писа Монитор.
“Какво печели общината от продажбата на столичните аптеки на Работническо-мениджърско дружество? На пръв поглед парите, които се предлагат, са по-малко от парите на частната фирма, а и плащането е разсрочено. Така обаче се създава средна класа от познаващи работата специалисти в столичния бизнес“ - това заяви кметът на София Стефан Софиянски през 1999 г., когато РМД купи общинското дружество “Софийски аптеки“.
Истинските мотиви РМД да бъде предпочетено пред по-изгодните оферти на други кандидати станаха ясни чак след 6 години, когато гръмна скандалът с тайната приватизация на акции от Общинска банка. Вече частното дружество “Софийски аптеки“ АД се оказа  вторият по големина акционер в банката.
 “Фирмата е взета изцяло от Донев през 2003 година. За сделката той използва дружеството „София” АД. Проверка в регистрите обаче показва, че на Булстат номера на „София” АД отговаря друга компания, свързана с Донев ­ „Донев инвестмънтс” АД. Еднакви се оказват и адресите на двете компании – ул. „Позитано” 12 в столицата.
В търговските регистри не е отбелязано двете компании да са се сливали и затова да имат еднакъв Булстат номер. Освен това проверка в ДАКСИ показва, че в момента „София” АД не съществува”, съобщи ТВ7.
В задачата се пита: какво има на адреса “Позитано” 12? Една от софийските аптеки – тази към някогашната поликлиника на ЦК на БКП. Проверихме на място какво се случва там?
“Няма вече Софийски аптеки. Дружеството е ликвидирано”, съобщи фармацевтката, която работи там. Без дори да е сменена табелата.
Оказва се, че последен собственик на мажоритарния пакет от 61,762% са тайна за търговския регистър “група физически лица”. Техен партньор с 33,6% е фамозната фирма Телсо – съдружник, чийто дял в Софарма падна от над 23 на под 5% и която е част от писмото на базата на което тече проверка за пране на пари срещу обръч от фирми около бг олигарси, както четем в пресата.
Нови собственици на ликвидираното дружество, както четем в регистъра се води Ес Си Ес Франчайз. То пък е собственост на “Донев инвестмънтс” и “Средец” АД.
Какво става в това време с аптеките. Ами най-ценните от тях са разпродадени. "В София затварят аптеки, които съществуват над 40 години. "Софийски аптеки" закриват три свои обекта - денонощната аптека на площад "Света Неделя", аптеката на площад "Славейков", както и тази на бул. "Дондуков", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред БНР.
Само от цената на една от тях най-богатият българин и сие взеха толкова, за колкото купиха цялата верига с традиции, име, златни недвижимости и готов бизнес. Следва продължение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и