Свързани новини

20.11.2011 16:51

Шефът на Софарма е най-богатият българин

Видян 14087 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Утре на вестникарския пазар излиза класацията на в.Супер 19' на най-богатите българи. Този път тя е направена нетрадиционно. Вместо да представлява статистически изброени в телеграфен стил личности с безкрайна листа на фирми и числа, тя е посветена на 1 най-богат човек.
Като увертюра са изредени 7 видни личности, които са наречени Великолепната седморка на българския бизнес. От седмичника научаваме и кои са били тополигарсите точно преди десет години. Друга екстра е материал, посветен на темата, че ако роднините на Дюпон не бяха оспорили завещанието му, Валентин Йорданов със 700 000 000 лева щеше да бъде най-богат българин.
Така най-богатият човек се оказва Огнян Донев. Супер 19’ разказва историята на неговия бизнес, цитирайки различни източници - от Капитал до Новинар и Тема. Босът на Софарма започва танца си в голямата игра с участие в РМД, което закупува на скандално ниска цена, разсрочена по план с години, Софийски аптеки. Изненадващо, но “бедното” дружество става  акционер №2 в Общинска банка, около която толкова се пише напоследък.
Следващата стъпка е превземането на Софарма, което затваря кръга от производство и търговия с лекарства. Същевременно Здравната каса е оглавена от Софиянски. Започва се незавършила до днес “реформа”, която произведе олигарси, но поболя народа.
През периода след това българските болници започват да купуват лекарства на твърде високи цени, някои от тях задлъжняват рекордно. Всеки министър на здравеопазването, който се противопостави на тази тенденция е подлаган на медийно правосъдие.
Преди около 2 години самият Огнян Донев влиза в борда на НЗОК, но не след дълго подава оставка заради очевидния проблем един и същи човек да бъде водещ производител и най-голям търговец на лекарства, акционер в осигурителен фонд с частни болници и едновременно с това да контролира националния бюджет за здравеопазване.
В момента двама бивши служители от групата Софарма са в борда на НЗОК, като Гергана Павлова е и заместник - министър на здравеопазването, при това такъв, който определя разходите и процедурите именно в областта на лекарствата, за което се цитира открито писмо до премиера на България от фармацевтичната гилдия.
По оценки на вестника Донев е на първото място сред най-богатите българи с 450 млн. От тях 253 млн. са актуалната пазарна капитализация на дела му в Софарма, добавени са и другите бизнеси – осигурителен, строителен, медиен, финансов. Използвана е оценката на Блумбърг за контрола му (60%) над основната компания в неговата група - Софарма, тъй като иначе според профила на компанията е трудно да се прецени кои точно са фирмите му.
Супер 19’ разказва и интересна история - една от фирмите около здравния октопод носи име Фининвест, както се казва основната компания на Берлускони в Италия. Донев повтаря стъпките на падналия от власт харизматик – миноритарен процент в банка, овладяване на Конфедерацията на индустриалците, на медиите чрез Съюза на издателите, а следващата крачка може да се окажат политически амбиции. Все пак Берлускони стигна до премиер.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на