Свързани новини

19.11.2011 13:03

Сирия е на прага на гражданска война

Видян 1453 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сирия е на прага на гражданска война след като дезертьори от сирийската армия активизират атаките си срещу силите на режима, а дипломацията не успява да разреши ескалиращата криза, посочват експерти, цитирани от Фокус.
„Нещата отиват към подобно развитие и колкото повече международната общност и Арабската лига отлагат действията, толкова по-скоро ще се стигне до подобна развръзка”, казва Салман Шейх, ръководител на центъра „Брукингс” в Доха.



„Продължаващата непреклонност на страни като Русия само ще ни доведе до ситуация, в която никой няма да иска да говори за политика и сирийците ще почнат да се избиват помежду си”, смята Шейх.



За последните осем месеца протестите в Сирия станаха все по-яростни. „Свободната сирийска армия”, състояща се от дезертирали войници и офицери, през тази седмица предприе дръзка атака срещу база на военното разузнаване близо до столицата Дамаск, а опозицията става все по-войнствена.
Международната общност, преди всичко Вашингтон, изрази безпокойство от използването на насилствени методи от опозицията и предупреди, че това е от полза за режима.
ООН също се опасява от граждански вълнения. Съюзниците на Сирия в Москва заявиха, че атаката срещу военната база изглежда като началото на гражданска война.
Анализатори посочват, че наистина има риск от подобен конфликт, но според тях, той не е неизбежен.
„Рискът от гражданска война е реален, но ситуацията още не е стигнала до там”, казва Маруа Дауди, лектор във факултета по политика и международни отношения в Оксфорд.
Бивш френски дипломат с голям опит в Сирия също смята, че тези, които са начело на бунта срещу режима на президента Башар Асад, все още искат да избегнат насилието.
Дипломатът, пожелал анонимност, предупреди, че режимът, който е притиснат от всички страни, сега се опитва да превърне конфликта в междурелигиозен.
Сирийското правителство е доминирано от малцинството на алауитите, докато мнозинството от жителите на Сирия са сунити.
„Режимът е извършил много ужасни неща и в един момент има риск ситуацията да експлодира”, посочва бившият френски дипломат.
Но експерти смятат, че ако се стигне до гражданска война, то не е задължително конфликтът да е междурелигиозен, по-скоро дезертирали войници и опозицията ще се сражават срещу режима, който ще се опитва да се задържи на власт.
„Гражданска война не означава задължително борба между алауити и сунити, въпреки опитите на режима да сплаши алауитската общност с бъдещо отмъщение от страна на сунитите”, казва Дауди.
Поне засега политическата опозиция се въздържа от това да вземе оръжието в ръце и настоява протестите да останат мирни.
В същото време Бурхан Халиун, ръководител на Сирийския национален съвет, най-голямата опозиционна група, създадена от началото на протестите в средата на март, признава, че решителният момент е настъпил.
„Единият път може да ни донесе свобода и достойнство, а другият да ни тласне към гражданска война, за което режимът продължава да работи, за да спре революцията”, казва Халиун, който е професор по политическа социология във Франция.
Той посочва, че вече има отвличания и убийства на религиозна основа в някои райони на Сирия, преди всичко в Хомс и Дараа.
Но според експерти тези инциденти са изолирани и от опозицията зависи дали ще се придържа към мирните протести, въпреки насилствените действия на режима, причинили смъртта на най-малко 3500 души.
„Забележително е как протестиращите устояха на усилията на режима да посее в страната семената на междурелигиозен конфликт. Това, което чувам от опозицията е, че в бъдещото правителство трябва да има представители на всички малцинства. Те не искат повторение на сценария в Ирак, където сунитското малцинство се събуди един ден и разбра, че е изгубило всичко”, обобщава ситуацията Салман Шейх.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на