Свързани новини

17.11.2011 16:30

Връщаме 99,5% от европарите

Видян 2743 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След гафовете на министъра на икономиката, енергетиката и турзима Трайчо Трайков с блокираните руски туристи по Черноморието ни, след като цяла Европа ни оплю за нелепо загиналото германче в хотела в Златни пясъци, дойде ред и на друг скандал. Този път също става въпрос за милиони.
И така, ето каква е историята. Eвропейският съюз ни отпуска по програма Конкурентноспособност по различни направления милиони левове, като 20 млн. лв. от тях са предназначени за иновации. Не е тайна, че именно иновациите са най-големият проблем на българската икономика и страната ни има страшна нужда от тази програма. Още повече, като се има предвид, че огромна част от тези пари са подарък от Европа. Ако не се усвоят, Брюксел ги разпределя между останалите страни-членки. Пример за това е намаленият наполовина бюджет на Българската академия на науките (БАН). Ако през 2011-а той е 100 млн. лв, в законопроекта за догодина е предвидено субсидията да е около едва 54 млн. лева.
Но да се върнем на темата за милионите за иновации. Дълги месеци в министерството на Трайчо тихичко се мъчели как да се харчат тези 20 млн. лв., които всъщност не са толкова много. Ех, поне да бяха усвоени.
Според информация от понеделник ведомството на Трайчо Трайков е усвоило едва 0,5 на сто от тях. На практика това означава, че е одобрен и финансиран само един-единствен проект на стойност 100 000 лева. Стряскащ е фактът, че програмата предвижда такава сума за малки проекти, а за големи тя може да стигне до 2 милиона лева. И така...до края на този месец оперативна програма Конкурентноспособност се затваря и... който взел – взел.
Отново благодарение на Трайков останалите 99,5 на сто или 19,9 млн. лева се връщат обратно в Брюксел и някой друг ще ги гушне.
Интересен е и въпросът, че нямаше дори кампания, която да разпространи информация и да обясни за какво става въпрос.
Само ще напомним, че само тази година министерството на икономиката профука едни 30 милиона лева за популяризиране на европейските фондове, а никой така и не разбра за тези иновации.
Нека от ведомството на Трайков кажат от къде ще дойде икономическият растеж, ако няма иновации.
Междувременно стана ясно, че от Брюксел обмислят да замразят 5% от европейските ни пари в следващия програмен период 2014-2022 г., докато страната ни не докаже добра усвояемост на останалите средства.


 


Снимка: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго