Свързани новини

10.11.2011 13:51

Лукас Пападимос е новият премиер на Гърция

Видян 1221 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лукас Пападимос е новият премиер на Гърция, предадоха световните агенции. Той ще поеме премиерския пост на новото правителство на националното единство в Гърция. Според гръцките медии за това са се договорили лидерите на трите политически партии в страната - Георгиос Папандреу на социалистическата ПАСОК, Андонис Самарас на Нова демокрация и Георгиос Карадзаферис - на ЛАОС на поредното съвещание при президента на страната Каролос Папуляс.


Гръцките политически лидери отново се събраха в четвъртък сутринта при президента Каролос Папуляс, за да се опитат да приключат споразумението за новото коалиционно правителство, което ще управлява страната до предсрочните избори през февруари, предаде Ройтерс, цитирани от Медиапуул. В срещата, която още не е приключила, участват досегашният премиер социалист Георгиос Папандреу, лидерът наконсервативната опозиция Андонис Самарас и крайно десният лидер Георгиос Карадзаферис.


По-късно в президентския дворец в Атина е пристигнал и бившият банкер Лукас Пападимос, което гръцките медии изтълкуваха като сигурен знак, че той е личността за премиерския пост на новото коалиционно гръцко правителство на националното единство.


От три дни текат консултаци между политическите партии, окачествявани от медиите като "оперета", "политически трилър" и "пазарлъци", за да бъде излъчен нов министър-председател на преходното коалиционно правителство, за което се споразумяха двете водещи сили - ПАСОК и Нова демокрация и което трябва да изпълни европейския антикризисен план и да доведе страната до избори.


Денят, в който Гърция направи още една крачка към икономическата бездна, мина странно и хаотично дори според гръцките стандарти, коментира Ройтерс вчерашните събития.


Агенцията съобщава, че премиерът Георгиос Папандреу и опозиционният лидер Андонис Самарас отново са обсъдили снощи възможността бившият вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос да оглави новото коалиционно правителство, което трябва да спаси страната от банкрут. Ройтерс се позовава на правителствен служител, пожелал анонимност.


Пападемос се смяташе за фаворит за поста преди два дни, но после името му бе изместено от други. Последно в сряда вечер се твърдеше, че най-вероятно премиер ще е председателят на парламента Филипос Пецалникос.


Според Ройтерс снощи Папандреу е казал на Самарас, че приема условията, които Пападимос е поставил, за да стане премиер, и е приканил опозиционния лидер също да се свърже с бившия висш ръководител на ЕЦБ.


Пападемос е поискал двете основни политически партии да подпишат, че приемат спасителния план на еврозоната, както и по-гъвкав срок за правителството, което евентуално ще оглави - то да има повече време от стоте дни до 16 февруари, за когато са предвидени предсрочните избори. Пападимос иска още в новия кабинет да бъде представена и опозиционната Нова демокрация, която засега отказва да влезе в новото правителство.


Според гръцкия вестник "Та неа" се очаква Георгиос Папандреу да постави на масата за обсъждане едно сложно предложение, което ще включва две имена: на Лукас Пападимос за премиерския пост и на Евангелос Венизелос за вицепремиерския пост и финансов министър в новото преходно правителство на националното единство.


Ако има възражения от лидера на консервативната опозиция Андонис Самарас, предложението може да бъде променено и местата на двамата да бъдат разменени - Венизелос да поеме премиерския пост, а Лукас Пападимос да стане финансов министър.


В сряда в обръщение към нацията премиерът Георгиос Папандреу заяви, че новият премиер трябва да бъде личност, обединяваща нацията, и добави, че новото преходно правителство трябва да изпълни договореностите с европейските партньори и да продължи промените, започнати от неговия кабинет.


Нямам никакъв проблем с личностите за новия кабинет, отивам на днешното съвещание с готовност да приема всяко предложение, заяви лидерът на консерваторите Андонис Самарас. Говорителят на Нова демокрация Янис Михелакис каза, че на партията никога не е било правено предложение за Лукас Пападимос и че ако той бъде предложен, тя няма да каже "не".


Финансовият министър Евангелос Венизелос опроверга слуховете, че консултациите били зациклили около името на Лукас Пападимос, като каза, че това са журналистически "балони" и "изопачаване на истината". Той припомни, че още през юни е предлагал Лукас Пападемос да поеме поста финансов министър.


Гърците и кредиторите на Гърция от три дни с все по-голям ужас наблюдават как гръцките партийни лидери спорят по намаляващия списък на кандидатите, които да застанат начело на кабинет на националното единство, отбелязва Ройтерс. Бившият финансов министър Стефанос Манос упрекна Папандреу и Самарас, че с държанието си вредят на бъдещето на Гърция в еврозоната, рискуват страната евентуално да се върне към националната си валута.


"На европейците им е писнало от нас. Папандреу и Самарас не разбират, че те ще престанат да ни дават пари и ние ще се върнем към драхмата. Те ще ни унищожат. Тези проблеми изискватвземане на решения. Те не могат да решат нищо и се карат катокуче и котка", каза Манос.


Изборът на новия министър-председател на Гърция придоби характер на оперета след непрестанни обрати и отмятания на правителство и консервативна опозиция, които подлагат на жестоко изпитание търпимостта на обществото, безмълвно наблюдаващо всички задкулисни игри, довели страната до сегашното безизходно положение, пише "Та неа".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог