Свързани новини

10.11.2011 13:29

Британски медии: Израел удря Иран новогодишно

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израел може да нанесе удар по ядрените обекти на Иран в края на тази година или в началото на следващата, съобщи британският вестник „Дейли мейл”, като се позовава на разузнавателни и правителствени източници.
Според тях, с подкрепата на САЩ, Израел ще се опита да попречи на Техеран да разработи ядрено оръжие, като атакува възможно най-скоро, вероятно около Коледните празници, цитират информацията Дир.бг.


След като преди няколко дни израелският президент Шимон Перес заяви, че удар срещу Иран от страна на Израел или друга държава изглежда все по-вероятен, министърът на отбраната Ехуд Барак категорично отхвърли "спекулациите", че страната му възнамерява да атакува ирански ядрени обекти. Той уточни, че не е взето решение за военна операция.
"Войната не е пикник. Ние искаме пикник. Не искаме война. Израел още не е решил да започне каквато и да е операция", добави Барак, но уточни, че страната му трябва да се подготви за "неудобни ситуации" и да носи отговорността за своята сигурност.


Междувремено излезе докладът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за иранската ядрена програма, в който се казва, че са извършвани тайни ирански опити за разработване на ядрено оръжие, а ядрената програма на страната има военен характер.
По този повод вчера израелският премиер на Бенямин Нетаняху призова света "да пресече пътя на Иран към атомното оръжие", защото застрашават мира. Той изтъкна, че докладът на МААЕ потвърждава дългогодишните твърдения на Израел, че Техеран разработва ядрена бомба.


От САЩ ги подкрепиха, като заявиха, че ще обмислят начини за евентуално засилване на натиска над Иран, докато не докаже, че се е отказал от намерението си да разработва ядрени оръжия. Франция, Великобритания и Германия също предупредиха Техеран с невиждани мерки и се казаниха да поставят въпроса пред Съвета за сигурност на ООН.


В същото време иранският президент Махмуд Ахмадинеджад категорично заяви: "В Иран няма да отстъпим и на йота, продължавайки пътя, който сме поели". Той отхвърли твърденията в доклада, но бе категоричен, че Техеран няма нужда от атомна бомба, за да се справи с противниците си.
Заместник-началникът на иранския генерален щаб генерал Масуд Джазаери пък директно заплаши Израел с унищожение, ако атакува ядрените инсталации на Иран.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови