Свързани новини

09.11.2011 14:49

Берлускони си отива

Видян 1438 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Италианските акции се сринаха с над 3% след съобщението на премиера Силвио Берлускони, че ще се оттегли от поста до края на месеца, предаде АФП, цитирани от Фокус. В началото на търговията индексът Mib се покачи с 1,38%, но бързо се срина с 3,15%. Сериозно са спаднали акциите на бизнес империята на Берлускони „Медиасет” – с около 10%. Ставката на задълженията по заемите на Италия отново достигна рекордно ниво. Премиерът на Италия Силвио Берлускони не смята да участва на предсрочните избори, до които ще се стигне, след като подаде оставка. Кандидат от неговата партия „Народ на свободата” ще бъде Анджелино Алфано, съобщава вестник „Ла Стампа”. Според изданието изборите най-вероятно ще се проведат през февруари. „Ще подам оставка, след като бъдат приети мерките за стабилизиране на икономиката. Тъй като няма алтернатива на сегашното мнозинство, единственият вариант е избори в началото на февруари, в които няма да бъда кандидат”, е казал Берлускони пред „Ла Стампа”. Очаква се Силвио Берлускони да подаде оставка в края на ноември или началото на декември.



„Ди Велт”: Правителствена криза в Италия – Берлускони е готов да се оттегли
Силвио Берлускони е готов да се оттегли от премиерския пост, но преди това трябва да бъде одобрен още един пакет с реформи. Решението трябва да успокои пазарите, пише германският вестник „Ди Велт”.
Политическата кариера на италианския премиер Силвио Берлускони отива към своя край. 75-годишният политик, замесен в серия секс и корупционни скандали, ще се оттегли, след като бъде приет следващият антикризисен пакет на кабинета.
В телевизионно интервю Берлускони подчерта, че в момента е най-важно да бъдат приети новите стабилизиращи мерки. Според него единственият изход е провеждането на предсрочни избори.



„Айриш таймс”: Еврокризата взе поредната си жертва
Италианският премиер Силвио Берлускони най-накрая се предаде пред неизбежното. Той предложи да подаде оставка, след като парламентът одобри антикризисния бюджет на кабинета. Очаква се това да стане в края на следващата седмица.
Това обаче, може да не е краят за Берлускони, тъй като все пак той може да се изкуши да вземе участие в предсрочните избори, до които най-вероятно ще се стигне след оставката му, коментира вестник „Айриш таймс”.
Във вторник премиерът извоюва пирова победа в парламента, когато спечели ключов вот, но загуби мнозинството си.
Ако Берлускони не беше предложил да подаде оставка, най-вероятно през следващата седмица нямаше да успее да получи подкрепа за своя антикризисен бюджет.



Европейски експерти започват мониторинг на икономическите реформи в Италия
В сряда експерти от ЕС и ЕЦБ ще започнат мониторинг на икономическите реформи и мерките за съкращаване на разходите на италианското правителство, припомнят световните медии.
Италия прие европейския мониторинг по време на срещата на еврозоната през миналия месец. Очаква се делегация на Европейската комисия да направи проверка за способността на Италия да се справи с поставените цели за намаляване на дълга и дългообещаваните мерки за възстановяване на икономиката на фона на страховете от нова рецесия. По време на срещата на Г20 в Кан Рим се съгласи и на контрол от страна на МВФ, който се очаква да изпрати свои експерти в италианската столица през следващата седмица.



Лихвите по 10-годишните италиански облигации се понижиха след обявеното оттегляне на италианския премиер
След новината за предстоящата оставка на италианския премиер Силвио Берлускони лихвените проценти по 10-годишните италиански държавни ценни книжа на азиатските облигационни пазари днес леко се понижиха, но останаха на сравнително високи нива, предаде АФП.
В сряда сутринта лихвите възлизаха на 6,65%, след като предния ден нивото им достигна рекордно високо равнище от 6,77%.
Лекото облекчение дойде, след като премиерът Силвио Берлускони обеща да подаде оставка веднага щом парламентът приеме обещаните на ЕС бюджетни мерки и икономически реформи.



Котировките на азиатските борси се покачиха след новината за оставката на Силвио Берлускони
Фондовата борса днес започна работа при силен ръст от над 2% след новината за предстоящата оставка на италианския премиер Силвио Берлускони, предаде АФП.
15 минути след началото на борсовата сесия индексът на борсата в Хонконг се покачи с 427,47 пункта, или с 2,17%.
Новината за оставката на Берлускони в замяна на одобрението на италианския парламент за необходимите икономически реформи се отрази и на търговията в Токио, където индексът „Никкей 225” скочи с 69,09 пункта, което се равнява на 0,80%.



„Файненшъл таймс”: Силвио Берлускони се опита да спечели време за правителството си
С обещанието си да подаде оставка, ако спешните законодателни реформи бъдат приети от парламента, италианският премиер Силвио Берлускони не само спечели време за отслабеното си дясноцентристко правителство, но може би му осигури и втори шанс, ако успее да поведе страната към предсрочни избори следващата година, коментира британският вестник „Файненшъл таймс”.
Европейските партньори и трескавите дългови пазари обаче продължават да наблюдават коалиционното правителство, за да се уверят, че то ще изпълни бързо ангажиментите си, преди италианският дълг да излезе извън контрол, което ще принуди еврозоната отново да се впусне в спасяване, което сега не може да си позволи.
В сряда в Рим се очаква да пристигне делегация на Европейската комисия, за да проведе контрол относно способността на Италия да се справи с поставените цели за намаляване на дълга и дългообещаваните мерки за възстановяване на икономиката на фона на страховете за нова рецесия. Мисията на ЕС ще бъде последвана от посещение на МВФ през следващата седмица.



Политическа нестабилност грози Италия след новината за оставката на Силвио Берлускони (ОБЗОР)
Във вторник вечерта италианският премиер Силвио Берлускони обяви, че е решил да подаде оставка, след като италианският парламент приеме икономическите мерки, които бяха поискани от ЕС и които ще бъдат гласувани най-рано следващия петък.
„Трябва да се справим с положението в Италия, с това, което се случва на пазарите, с факта, че пазарите не вярват, че Италия е способна или че има намерение да одобри тези мерки, които Европа поиска от нас”, заяви Берлускони в телефонно изявление пред телевизионните канали.
След приемането на икономическите мерки „министър-председателят ще връчи оставката си на държавния глава, който ще пристъпи към консултации” с партиите от мнозинството и опозицията за сформиране на ново правителство, посочиха по този повод от президентството на Италия.
Изявлението на Берлускони беше направено след парламентарния вот във вторник, който лиши правителството от мнозинство. Както неговите съюзници, така и опонентите му призоваха премиера да подаде оставка на фона на задълбочаващата се италианска дългова криза, след като през последните дни лихвените проценти скочиха и засилиха опасенията относно способността на страната да изплаща дълга си.
Оставката на Берлускони, 18 месеца преди изтичането на мандата му, ще остави управлението на страната в ръцете на президента Джорджо Наполитано. От службата на държавния глава посочиха, че президентът ще проведе консултации с „всяка политическа сила”, включително с настоящия дясноцентристки кабинет и с опозицията.
Самият Берлускони заяви, че гледа благосклонно на идеята за предсрочни избори, като все пак подчерта, че окончателното решение зависи от държавния глава.
Така пред президента Наполитано стоят четири възможности – да разпусне парламента и да свика избори до 70 дни, да сформира временно технократско правителство, да разшири коалицията и да назначи Берлускони да я ръководи или да създаде правителство на „национално единство”.
Пазарите реагираха светкавично на новината и американският индекс „Дау Джоунс” отбеляза ръст от 0,90%. Индексът „Насдак” пък се повиши с 1,21%.



Котировките на фондовите пазари в САЩ се повишават след съобщението за предстоящата оставка на Силвио Берлускони
По търговския индекс „Дау Джоунс” фондовите пазари в САЩ са отбелязали ръст от 12177.41 пункта, или 0.90%. Това съобщава Газета Ру.
Индексът „Насдак” се е повишил с 2727.89 пункта, или с 1.21%.
По-рано, след изявление на президента на Италия Джорджо Наполитано, стана ясно, че министър-председателят Силвио Берлускони ще освободи поста си след приемането на бюджетните реформи в страната.



АФП: Италия се изправя пред политическа нестабилност
Италия се изправя пред период на политическа нестабилност, след като премиерът Силвио Берлускони обяви, че възнамерява да подаде оставка след приемането на икономическите реформи, които имат за цел да успокоят разтревожените финансови пазари, съобщава АФП.
Парламентарният вот на мерките, които Рим обеща пред ЕС да въведе за подобряване на финансовото си състояние, е предвиден най-рано за следващия петък.
Оставката на Берлускони, 18 месеца преди изтичането на мандата му, ще остави кормилото за управлението на страната в ръцете на президента Джорджо Наполитано. От службата на държавния глава посочиха, че президентът ще проведе консултации с „всяка политическа сила”, включително с настоящия дясноцентристки кабинет и с опозицията.
Самият Берлускони заяви, че гледа благосклонно на идеята за предсрочни избори, като все пак подчерта, че окончателното решение зависи от държавния глава.
Така пред президента Наполитано стоят четири възможности – да разпусне парламента и да свика избори до 70 дни, да сформира временно технократско правителство, да разшири коалицията и да назначи Берлускони да я ръководи или да сформира правителство на „национално единство”.



Би Би Си: Силвио Берлускони обеща да подаде оставка
Италианският премиер Силвио Берлускони потвърди намерението си да се оттегли от властта, след като важните за страната и обещани на ЕС икономически мерки бъдат одобрени от парламента, предаде Би Би Си.
Изявлението на Берлускони беше направено след парламентарния вот във вторник, който лиши премиера от мнозинство. Както неговите съюзници, така и опонентите му призоваха премиера да подаде оставка на фона на задълбочаващата се италианска дългова криза.
В последните дни лихвените проценти скочиха и засилиха опасенията относно способността на Италия да изплаща дълга си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби