Свързани новини

03.11.2011 10:30

Замразиха 130 милиарда евро за Гърция

Видян 1579 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Референдумът в Гърция за новия европейски спасителен пакет за страната на обща стойност 130 милиарда евро може да се състои на 4 декември, заяви премиерът Георгиос Папандреу.
Помощта за страната ще бъде замразена дотогава, стана ясно след извънредните разговори в Кан снощи преди започващата днес в града на Френската Ривиера годишна среща на върха на Г-20, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.


След разговорите Папандреу призна, че залогът на допитването е дали Гърция да остане в еврозоната или не.
"Важно е гръцкият народ да вземе решение. Ние ще се гордеем, че сме част от еврозоната и че можем да изпълняваме нашите задължения", аргументира той своето изненадващо решение да свика референдум за спасителния пакет. Гръцкият премиер изрази увереност в положителния резултат от допитването. "Гърците ще дадат мъдър и правилен отговор. Той ще бъде позитивен не само за Гърция, но и за Европа", увери той.


Гърция няма да получи поредния, шести транш от първия спасителен пакет за страната, обявен миналата година, докато не се произнесе за еврото, даде да се разбере френският президент Никола Саркози. Той е в размер на 8 милиарда евро и е крайно необходим на Гърция, за да избегне изпадането си в неплатежоспособност по своите дългове.
Френският президент подчерта, че ако правилата "не се спазват, нито Европа, нито МВФ може да даде и един цент". "Ние просто казваме, че можем да взимаме пари от европейските данъкоплатци... когато правилата, които са одобрени с единодушие, биват спазвани", се аргументира той.


"Въпросът "да или не" опира до това дали Гърция иска да остане член на еврозоната или не", каза на свой ред председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.


Германия иска да стабилизира еврозоната с Гърция като неин член, обяви канцлерът Ангела Меркел. В същото време тя даде да се разбере, че стабилизирането на еврото в крайна сметка е по-важно от спасяването на Гърция.


Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че нейното мнение дали МВФ да даде зелена светлина за шестия транш от първия спасителен пакет за Гърция, ще зависи от изхода от референдума.
 
В организирана от Саркози минисреща участваха Меркел, Юнкер, президентът на ЕС Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и Кристин Лагард. По-късно към тях се присъединиха Георгиос Папандреу и министърът на финансите на Гърция Евангелос Венизелос.


Предварителните разговори в Кан бяха организирани след изненадващото решение на гръцкия премиер да свика референдум за втория европейския план за финансова помощ за страната. Този едностранен ход на Папандреу смая и разгневи европейските партньори на Гърция, и паникьоса финансовите пазари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено